Поповић и Смитс о развоју иновација у Србији

25. септембра 2017.

by / 0 Comments / 89 View / 25. септембра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, састао се данас у Бриселу са генералним директором Генералног директората за истраживање и иновације Европске комисије, Роберт-Јан Смитсом.

Поповић и Смитс су истакли значај развоја иновација и унапређења научно-истраживачких капацитета у Србији.

„Влада Републике Србије предузима конкретне мере за јачање везе између науке и привреде, као и унапређење иновационе и технолошке инфраструктуре у Србији“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је један од приоритета Владе Србије развој и модернизација постојећих и изградња нових индустријских и технолошких паркова на територији Србије.

„Заједно са нашим међународним партнерима спроводимо програме за континуирани развој иновационог и стартап екосистема“, рекао је Поповић.

Поповић је додао да ће, у циљу подршке младим предузетницима, у буџету Републике Србије за 2018. годину, бити опредељена већа средства за пројекте који подстичу развој иновација и иновативног предузетништва.

Он је изразио очекивање да ће ЕУ наставити да сарађује са Србијом по питању подршке истраживачким и развојним активностима и иновацијама, а посебно кроз учешће Србије у програму Хоризонт 2020. „То се нарочито односи на други стуб овог програма који обухвата „Лидерство у индустрији“, додао је Поповић.

Он је навео да се Србија креће у правцу развоја и примене концепта Индустрија 4.0 и додао да је будућност српске економије у „свеобухватној дигитализацији домаће индустрије“.

„Влада Републике Србије ради на стварању услова за раст улагања у истраживања, развој и иновације, јер то видимо као основ будућег економског раста и повећања међународне конкурентности Србије“, рекао је он.

Поповић је истакао да је тај раст могућ кроз повећање улагања пословног сектора у истраживање и развој, али и кроз успостављање правног оквира за управљање ризичним капиталом.