Поповић: Сарадња са Русијом у области науке и иновација

4. августа 2017.

by / 0 Comments / 101 View / 4. августа 2017.

„За Србију је корисно да се у развоју науке и иновација у будућности ослања и на знања из Русије“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, који је данас заједно са амбасадором Русије у Србији, Александром Чепурином, посетио Истраживачку станицу Петница.

Поповић је истакао да постоје огромни потенцијали за сарадњу српских и руских научно-истраживачких института и универзитета, као и иновационих центара при универзитетима.

„Посебно велики простор за размену знања видимо у областима физике, информационих технологија, нанотехнологија, космичких технологија, медицини, одбрамбеној индустрији“, навео је Поповић.

Он је нагласио да је развој иновација и високих технологија у овим областима важно за подизање конкурентности привреде Србије.

„Договорили смо конкретну сарадњу Петнице и истаживачких и образовних центара у Русији. Очекујем да већ у следећих годину дана значајно повећамо обим размене ученика и наставног кадра из Србије и Русије у циљу заједничког рада на научним и иновативним пројектима“, рекао је министар Поповић.

Амбасадор Чепурин је после обиласка Петнице истакао да је „импресиониран оним што је видео“.

„Развој фундаменталних истраживања и улагање у иновације и науку, предуслови су за економски напредак једне државе“, истакао је Чепурин.

Он је изразио очекивање да ће сарадња Србије и Русије у науци у наредном периоду бити још интензивнија и успешнија. „Надам се да ће Србија и Русија наставити да заједнички развијају своје научне потенцијале, јер када нешто радимо заједно, то радимо врло успешно“, рекао је Чепурин.