Поповић: Сајбер криминал један од највећих изазова данашњице

8. новембра 2018.

by / 0 Comments / 47 View / 8. новембра 2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је данас да је „Syber Security“ један од највећих изазова са којима ће се свет суочити у наредној деценији, те да је због тога важно радити на едукацији грађана и успоставити тешњу сарадњу међу државама региона у борби против ове претње.
Поповић је, отварајући Конференцију „Syber Security – Како се суочити са новим изазовима у пословном и финансијском сектору“ у Скупштини Града Београда, истакао да је по питању безбедности важна сарадња јавног и приватног сектора.
„Влада има улогу у постављању стандарда и спровођењу прописа, а индустрија има одговорност да их испрати“, напоменуо је Поповић.
Међутим, додаје министар, ланац одговорности се не завршава ту, већ појединци морају једнако добро да одиграју своју улогу.
Објашњава да у сваком тренутку милиони гигабајт података круже интернетом у трансакцијама које обавља приближно четири милијарде корисника на свету.
У Европи близу 70 одсто људи сваки дан користи интернет, указује Поповић.
„Џон фон Нојман, творац модерног рачунара, радећи на пројекту Менхетн изјавио је како су рачунари неупоредиво разорнији од нуклеарне бомбе. Иако га већина тада није разумела, пола века касније говоримо о новом глобалном развоју – сајбер безбедности“, рекао је Поповић учесницима конференције.
„Иако су информациони системи кључни за ефективан и ефикасан рад бизниса, тако и јавне управе, сведоци смо да сајбер напади могу да угрозе и највеће државе на свету и компаније“, казао је министар.
Подсећа да је 2016. године хаковано три милијарде Јаху (Yаhоо) налога, да су исте године из система компаније Убер украдене информације о 57 милиона корисника, а да је како се процењује, нападу на Фејсбук (Facebоок) изложено више од 70 милиона корисника.
„Према подацима консултантске куће Мекензи, 2017. године штета од сајбер криминала износила је 1.000 милијарди долара“, истакао је Поповић.
Министар је, између осталог, рекао и да је сајбер безбедност и питање етике и заштите права на приватност, као једног од основних људских права.
Европа је 2013. године регулисала питање сајбер безбедности одговарајућом стратегијом, наводи он, која афирмише вредности из реалног света у виртелни.
„Један од стратешких приоритета Владе Србије је свеобухватна дигитализација, од индустрије и јавне управе до образовања и једног ширег развојног контекста изградње друштва базираног на знању“, каже Поповић и додаје да такав приоритет не може бити остварен на прави начин уколико се не обезбеди сигуран сајбер простор.
Поповић је у том контексту истакао да је важна међународна сарадње по овом питању, на нивоу држава, али и јачање сарадње државе и пословне заједнице.
На конференцији под покровитељством Скупштине града учесницима су се обратили и заменик шефа мисије амбасаде Италије Серђо Монти, председник Конфиндустрије Србија Ерик Кошута и члан градског већа Драгомир Петронијевић.