Поповић са званичницима Кине: Србија би могла да постане регионални центар за иновације у оквиру иницијативе Појас и пут

9. октобра 2017.

by / 0 Comments / 85 View / 9. октобра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас у Пекингу са председником Кинеске асоцијације за међународне програме и размену (ЦЕАИЕ) Лиу Лимином са којим је разговарао о могућности да Србија постане регионални центар за иновације и технолошки развој у оквиру иницијативе Појас и пут.

Поповић је подсетио да су прошлог месеца у подручју високог образовања Република Србија и Универзитет у Новом Саду били средиште окупљања министарских и универзитетских делегација земаља Централне и Источне Европе и Кине.

„Том приликом на Универзитету у Новом Саду основан је Секретаријат Конзорцијума институција високог образовања на нивоу механизма 16+1. Основни циљ тог Секретаријата је узајамно јачање капацитета институција високог образовања за развој иновација, истраживачки рад и трансфер знања и технологија у индустрију“, објаснио је Поповић.

Он је истакао да је са кинеским партнерима разговарао о могућности да се поред формираног Секретаријата формира и Центар за развој Иновација и Технолошки развој у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ (Земље Централне и Источне Европе).

„Сигуран сам да Република Србија има капацитет да покрене ове две изузетно комплементарне активности са коначним исходом јачања свеукупних академских, развојних и иновативних капацитета у оквиру Иницијативе Појас и пут“, објаснио је Поповић.

Он је додао да Србија жели да се више ослања на искуства Кине у развоју иновација и примени ИТ у индустрији. „Кина је једна од земаља која је најдаље одмакла у процесу дигитализације своје индустрије. То је процес ка којем се креће и Србија. Кинески партнери могу да нам пренесу драгоцена искуства из области дигиталних иновација и трансформација индустријских и производних технологија“, рекао је Поповић.

Председник Кинеске асоцијације за међународне програме и размену (ЦЕАИЕ) Лиу Лимин истакао је да је Кина заинтересована за реализацију идеје да у Србији буде основан Центар за иновације и технолошки развој у оквиру формата 16+1. Он је додао да Кина жели продубљивање сарадње са Србијом у области иновација, подстицања предузетништва и технолошког развоја.

Председник ЦЕАИЕ је оценио да је технолошки развој и модернизација индустријске производње у Кини важан процес који се спроводи уз снажну подршку институција високог образовања. „Капацитети за развој иновација леже у нашим универзитетима. Зато је за развој сарадње у области иновација, важна сарадња и размена знања између универзитета у Кини и Србији“, рекао је Лимин. Он је изразио захвалност Србији на успешно организованој конференцији о високом образовању која је у оквиру иницијативе Појас и пут одржана прошлог месеца у Новом Саду.

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, налази се у званичној посети Кини где ће у наредна три дана разговарати са кинеским званичницима и представницима великих државних компанија укључених у реализацију пројекта изградње Српско-кинеског индустријског парка у Београду.