Поповић са руским министром Орешкином: Никада снажнији односи Србије и Русије

13. фебруара 2018.

by / 0 Comments / 51 View / 13. фебруара 2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић  састао се са руским министром економије Максимом Орешкином и поручио да је његова посета потврда наставка и унапређења пријатељске сарадње између Републике Србије и Руске Федерације.

Поповић се захвалио на принципијелном ставу Русије у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова.

Министар је истакао да је дигитализација један од стратешких циљева Владе Србије и да се Србија у великој мери ослања на искуства Русије у развоју иновација и дигиталне економије. Он је изразио наду да ће сарадња Србије и Русије на овом пољу у будућности бити још снажнија. „Желимо најбољу сарадњу са нашим партнерима из Русије, али и из Европске уније, у развоју наше иновационе инфраструктуре. Недавно сам био у посети технолошком парку и универзитету Сколково у Москви. То је пример на који начин и ми у Србији желимо да образујемо наше младе инжењере и од њих правимо успешне младе предузетнике“, рекао је Поповић.

Како је објаснио, Србија жели да гради економију засновану на знању, у чему иновације и ИТ сектор имају кључну улогу.

“Србија има талентоване младе инжењере и научнике. Желимо да им помогнемо да развију своје иновационе стартап компаније и понуде своје производе на домаћем и међународном тржишту. Русију видимо као партнера и као важно тржиште у том послу. Такође, желимо да привучемо што више руских високотехнолошких компанија у Србију и спремни смо да им обезбедимо најбоље могуће услове да овде започну своје пословање“, рекао је Поповић.

Поповић и Орешкин посебно су истакли значај сарадње две земље у развоју „паметних градова“ и том приликом најавили да ће интензивирати сарадњу на овом пољу у будућности.