Поповић са чешким министром Хавличеком: Србија и Чешка ће радити заједно на развоју политика у области вештачке интелигенције

17. јула 2019.

by / 0 Comments / 31 View / 17. јула 2019.

„Република Србија и Чешка Република имају одличне инжењере. То је важан ресурс за унапређење билатералне сарадње у области иновација. Србија и Чешка спремне су да у будућности заједно раде на развоју политика у области вештачке интелигенције”, закључено је на састанку који су данас у Прагу имали министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, и Карел Хавличек, заменик премијера и министар индустрије и трговине Чешке Републике.

Поповић је истакао да Чешку види као важног партнера Србије у развоју иновација и дигитализацији индустрије. “Са 7 одсто инжењера у целокупном броју запослених, Чешка представља један од најбољих европских примера како се примењују ИТ знања и нове технологије у индустрији“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је Чешка Република недавно донела изванредне стратегије у области иновација и вештачке интелигенције, које ће, према његовим речима, бити корисне за Србију као пример како држава може да подстакне развој ових области у сарадњи са универзитетима и привредом.

Чешки министар Хавличек истакао је да је ова земља спремна да своја искуства у области иновација и вештачке интелигенције подели са Србијом.

Поповић и Хавличек постигли су сагласност да две владе у најкраћем року потпишу међудржавни споразум којим ће бити конкретизовани начини за остварење билатералне сарадње у области иновација и вештачке интелигенције у будућности.