Поповић и Репчекова о сарадњи Србије и Словачке у области иновација

4. октобра 2017.

by / 0 Comments / 50 View / 4. октобра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, састао се са амбасадорком Републике Словачке у Србији, Дагмар Репчековом.

Поповић и Репчекова су изразили задовољство развојем билатералних односа Србије и Словачке и истакли да област иновација и технолошког развоја представља велики потенцијал за унапређење сарадње две земље.

Министар Поповић је нагласио да Влада Србије ради на стварању таквог амбијента који ће младим и образованим људима у Србији омогућити да своја знања из области информационих технологија на конкретан начин примене у електротехници, машиноградњи, роботици, пољопривреди као и другим секторима индустрије.

„То видимо као велику шансу за економски раст и запошљавање младих. Зато су искуства Словачке и других земаља на овом путу од великог значаја за Србију“, рекао је Поповић.

Амбасадорка Репчекова се сложила са министром Поповићем и нагласила да Словачка велику пажњу поклања управо ближој сарадњи науке и привреде. Она је навела пример иновативне компаније CEIT (Central European Institute of Technology) у граду Жилина која кроз сарадњу са техничким факултетима у Словачкој годишње од реализације иновативних пројеката заради на десетине милиона евра и данас представља центар иновација средње Европе.

„Највећи број иновација које доносе економски раст Словачкој долази из микро, малих и средњих предузећа. Развој овог сектора и области ИТ може да буде главни покретач економског развоја Србије“, закључила је амбасадорка Репчекова.