Поповић: Радити на стратегији за вештачку интелигенцију

9. октобра 2018.

by / 0 Comments / 39 View / 9. октобра 2018.

“Србија треба да ради на изградњи стратегије за вештачку интелигенцију и може да буде лидер у региону када се ради о вештачкој интелигенцији и свему што она обухвата” , изјавио је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, на министарском Форуму о вештачкој интелигенцији који се одржава у Хелсинкију.

Српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић учествовао је на панелу „Да ли су европским владама потребна министарства за вештачку интелигенцију“?, где је истакао важност усклађивања Националне стратегије за развој и вештачку интелигенцију са стратегијама других европских држава.

Поповић је навео да је на панелу, који је био затворен за медије, рекао да је битно упоредно са вештачком интелигенцијом развијати и образовање и нове послове.

У оквиру форума одржавају се бројне радионице и панели на којима учесници размењују искуства о развоју, алгоритамској транспарентности, истраживањима и улози цивилног сектора, као и о поштовању етичких вредности како од стране министарстава која покривају ову област, тако и од стране пословне заједнице.

На форуму су учествовали представници 22 земље ЕУ и околних региона, а организовали су га финско Министарство економских послова и запошљавања и Европска комисија.

„Свака земља има различит економски и индустријски потенцијал и треба да се поставе приоритети – индустрија, пољопривреда, образовање, одбрамбена индустрија. Све то треба да доведе до нових радних места, јаче економије и веће сарадње са другим земљама, јер је синергија оно што је најважније за боље резултате“, рекао је Поповић.

У паузи министарског Форума о вештачкој интелигенцији у Хелсинкију, Поповић је рекао да тема вештачке интелигенције обухвата све области живота – и здравство и привреду и финансијски систем и све делове економије који ће се у наредних 5-10 година радикално мењати.

„Тема вештачке интелигенције је и социјално питање, јер се очекују велике социјалне промене тим пре што ће неке професије престати да постоје, а отвараће се потпуно нова радна места,тако да треба бити спреман и са образовне стране за оспособљавање младих да буду учесници овог најважнијег процеса“, рекао је Поповић.

Министар је навео и да је у 21.веку тема вештачке интелигенције нешто најважније због чега Србија као део ширег европског и светског поља мора да буде веома активна.

„Србија је дефинитивно један од лидера. Наше Министарство иновација и технолошког развоја укључује и дигитализацију свих процеса – и државних и привредних. Вештачка интелигенција је део тог великог процеса“, казао је Поповић.

Он истиче да ће Србија покушати да искористи сва знања других европских земаља учешћем на данашњем Форуму, пре свега знања о којима ће причати европски министри, комесари и стручњаци из ове области.

Како је објаснио, циљ је да се „хармонизовано размене мишљења“ и види начин на који да се Стратегија развоја вештачке интелигенције и Стратегија дигиталног развоја донесу и имплементирају, водећи рачуна да то буде „у корист грађана и цивилног друштва“.

„Финска је лидер у прављењу Стратегије вештачке интелигенције и један од пионира у целом свету“, рекао је Поповић и поновио да је јучерашњи састанак са финским министром економије Миком Линтилом, који је задужен за вештачку интелигенцију, део нове идеје и визије шта би Србија у том домену требало да уради.

Министар је изразио уверење да ће Србија у наредном периоду радити на изградњи стратегије за вештачку интелигенцију.

„Користићемо искуства земаља ЕУ, пре свега оних које су је већ изградиле, а њих није много, али су активне у процесу дигитализације и веома успешне. Користићемо искуства из целог света. Србија са дигитализацијом, вештачком интелигенцијом прескаче онај простор који смо имали празан и долазимо до тога да тај простор можемо да прескочимо и поново будемо индустријски технолошки лидери у Европи“, закључио је Поповић.