Поповић: Потписујемо седам споразума о иновацијама са Русијом

12. јануара 2019.

by / 0 Comments / 210 View / 12. јануара 2019.

Током предстојеће посете председника Русије Владимира Путина Србији биће, између осталог, потписано седам споразума из области иновација и дигитализације с кључним актерима дигиталне индустрије Русије, изјавио је данас у јутарњем програму РТС-а министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић.

„Желимо с Русијом да сарађујемо у новим технологијама, то је будућност и за Србију и за Русију. Не желимо да у Русију извозимо само јабуке и шљиве, желимо у Русију да извозимо српско знање“, рекао је Поповић.

Kако каже, након потписивања ових споразума, Србија ће отворити руско тржиште за домаће иновационе и дигиталне компаније.

„Моћи ће да учествују на конкретним тендерима и на конкретним пројектима“, рекао је Поповић, додајући да читав свет препознаје знање српских стручњака.

Очекује да ће председник Путин, који долази у Београд 17. јануара, током своје посете потврдити подршку Русије Србији.

„Русија је до сада заиста беспрекорно и без икаквих услова подржавала максимално Србију на међународној арени по питању Kосова, по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета и по питању Резолуције 1244 (Савета безбедности УН). Сигуран сам да ће председник Путин потврдити ту позицију код Руса која неће бити измењена. Они ће поштовати Србију, за њих је Kосово Србија, поштоваће наш Устав и Резолуцију 1244“, истакао је Поповић.

Он је додао да је остаје при свом ставу да је бриселски дијалог с Приштином мртав.

„Европска унија није умела да приволи албанску страну да учини било какав помак у овим преговорима, српска страна је кооперативна. Сада када је дијалог мртав, вероватно треба поништити све оне договоре који су постигнути током Бриселског споразума, јер су Албанци учинили два потпуно неразумна корака, а то су увођење такси и формирање тзв.војске лажне државе Kосово. Мислим да нема наставка дијалога без укидања ове лажне војске Косова и без укидања ових такси“, рекао је Поповић.

Он наглашава да је неопходно да се усвоји нови формат дијалога Београда и Приштине, у који би били укључени кључни светски актери, пре свега САД, Русија, Kина, уз Европску унију.