Поповић: Помоћ Словачке Србији на пољу дигитализације

4. јуна 2018.

by / 0 Comments / 46 View / 4. јуна 2018.

Убрзан развој дигитализације омогућиће компанијама из Србије и Словачке да сарађују на заједничким пројектима за своја, али и европско и друга тржишта, рекао је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Након састанка са потпредседником Владе Словачке задуженим за инвестиције и информатизацију Рихардом Рашијем, Поповић је захвалио представницима Словачке на интересовању да Србији помогну кроз дељење искустава о њиховој дигиталној економији и успостављању иновационог екосистема.

Српски министар пренео је Рашију напредак Србије у области ИТ индустрије са посебним освртом на њену примену у индустријама као што су пољопривреда, роботика и друге гране које доприносе побољшању животног стандарда.

Он је позвао потпредседника Владе да до краја године посети Србију како би упознао српске иновационе компаније које се баве дигитализацијом, јер сматра да ће то дати нови подстицај сарадњи Србије и Словачке у тим областима.

Министар Раши пренео је жељу словачких екпертских група да Србији пруже помоћ у пољу дигитализације са конкретним предлозима, нарочито у успостављају информационог система у области јавне управе.

Такође, Словачка ће Србији помоћи кроз савете за коришћење фондова ЕУ за област информатике и дигитализације.

Министар за иновације и технолошки развој у српској влади учествовао је данас у Братислави на пословном форуму Србија-Словачка заједно са представницима компанија двеју земаља, а нагласак је био на дигитализацији, ИТ сектору и иновацијама.