Поповић: Паметна индустријализација један од приоритета Владе Србије

16. септембра 2017.

by / 0 Comments / 76 View / 16. септембра 2017.

„Србији је потребна паметна индустријализација, индустрија базирана на знању као кључном ресурсу и свеобухватној дигитализацији производних процеса. Зато је фокус на индустријске информационо-комуникационе технологије (ICT), индустријску роботику, производну мехатронику, флексибилну и интелигентну аутоматизацију, односно све оно што се једним именом назива Индустрија 4.0, један од најважнијих приоритета Владе Републике Србије”, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је на састанку са руководством водеће европске асоцијације националних инжењерских академија EUROCASE, истакао да Србија улаже напоре да активно следи процесе који се одвијају у другим земљама у Европи, које развијају националне програме за дигитализацију своје индустрије.

“Индустрија Европе се интензивно дигитализује. Свесни смо чињенице да је и дигитализација индустрије Србије неминовност, али и тога да тај процес захтева велики напор и да су нам искуства наших партнера драгоцена, посебно оних који су у том процесу отишли најдаље”, рекао је Поповић.

Он је навео да паметна реиндустријализација кроз оквир Индустрије 4.0 није могућа без јаког инжењерства. “Зато Србија мора да модернизује програме образовања инжењера, да кроз оквир дуалног образовања који приближава студенте фабрикама и омогућава стицање савремених практичних вештина, продукује нову генерацију инжењера”, нагласио је Поповић.

Он је објаснио да би то требало да буде нова технолошка елита Србије која ће бити спремна да концепт Индустрије 4.0 ефективно примени у индустријском простору Србије.

“За примену Индустрије 4.0 потребни су нам инжењери 4.0”, истакао је Поповић.

Генерални секретар EUROCASE, др Ив Каристан, захвалио се министру Поповићу на гостопримству и истакао да је врло важно што Србија има министра задуженог за иновације и технолошки развој јер је ова област данас кључна за економски развој сваке земље.

Министар је упутио позив господину Каристану да председник EUROCASE и уједно председник Академије инжењерских наука Немачке, професор Рајнхард Хутл, посети Србију како би наставили разговоре о подршци увођењу Индустрије 4.0.

EUROCASE је асоцијација која окупља експерте из различитих поља технологије и инжењерства, броји 23 члана и постоји дуже од 20 година. Чланови ове асоцијације учествовали су на дводневном скупу одржаном у Ректорату Универзитета у Београду и на Машинском факултету, чији је домаћин била Академија инжењерских наука Србије. Представници инжењерских академија Енглеске, Ирске, Француске, Словеније, Чешке, Немачке, Пољске, Аустрије и Србије разматрали су стратешке аспекте изградње европске платформе за образовање нове генерације инжењера.