Поповић: Осуђујем истицање заставе лажне државе Косово у Паризу, Србија да упути оштар протест Француској

7. новембра 2018.

by / 0 Comments / 69 View / 7. новембра 2018.

Изјава Ненада Поповића, министра у Влади Републике Србије и председника СНП

 

Најоштрије осуђујем одлуку Француске да поводом обележавања века од завршетка Првог светског рата у Цркви Нотр Дам у Паризу истакне заставу лажне државе Косово.

Ово је чин уперен против државности и суверенитета Републике Србије, која је поднела највећи терет Првог светског рата сразмерно броју становника, и која је једна од земаља победница у овом рату.

За нас Косово никада неће бити независна држава и то морамо на сваком месту и у свакој прилици да истичемо.

Залажем се за најбољу економску и привредну сарадњу са Француском, али сматрам да Србија у овом случају мора принципијелно да реагује и заштити своје националне и државне интересе као што би то урадила и сама Француска да се налази у истој ситуацији.

Истовремено, залагање за поштовање међународног права по питању Косова, није само борба Републике Србије, већ и борба њених пријатеља и савезника, попут Русије, Кине и других, који са правом, ако Србија буде прећутала овај чин, могу да се запитају зашто би они штитиле српске интересе више него што то чинимо ми сами.

Зато сматрам да је потребно уложити најоштрији протест француској Влади и јасно ставити до знања и Француској и свим другим земљама да је овакав чин неприхватљив за нашу државу и да ћемо сваки пут реаговати када су угрожени међународно право и интереси Републике Србије.