Поповић: Од Путина стиже пуна подршка суверенитету Србије по питању КиМ

27. децембра 2018.

by / 0 Comments / 49 View / 27. децембра 2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је изјавио данас да од председника Русије Владимира Путина, током посете Београду 17. јануара, можемо да очекујемо пуну подршку суверенитету и интегритету Србије по питању KиМ.

“Изванредно је што Путин поново долази у Србију, било је већ пуно сусрета и посета и то је изванредан елемент у нашој сарадњи”, рекао је Поповић гостујући на Пинку.

Истакао је да је Путин много пута рекао да ће Русија подржати сваки компромис који је заснован на Резолуцији 1244 и Уставу Србије.

“Али, можемо да очекујемо и подршку свим Србима који живе на KиМ да остану ту да живе”, рекао је Поповић.

Поповић је рекао да ће током посете бити на столу и много економских споразума и да је председник Србије, Александар Вучић, лично ангажован око тога.

Поповић каже да ће бити потписано и неколико споразума и у области иновација и дигитализације и истакао да је Путин то ставио и у Русији на прво место и да лично председава државном Комисијом за иновације и дигитализацију.

Говорећи о KиМ, Поповић је нагласио да је Бриселски споразум заиста сахрањен и додао да је то раније и рекао.

“Од њега није ништа остало. Србија је заиста била веома кооперативна, све је испунила што је договорено, док Албанци нису буквално ништа урадили. Тако да се та координација из ЕУ обесмислила. Рекао сам после увођења такси и формирања тзв. војске Kосова, што је противно Резолуцији 1244, да Србија треба да поништи све одлуке из Бриселског спораузма”, казао је министар.

Поповић је навео да је једини начин да дођемо до прихватљивог решења за све – да се укључе велике силе.

“Без великих сила – САД, Русије и Kине, наравно и ЕУ, али ЕУ не може да буде модератор пошто нема ту јачину – треба тежити решењу које је по Уставу Србије и међународним правним документима. Основа је Резолуција 1244 и ту може да се нађе велики компромис за Албанце који јако лоше живе”, истакао је Поповић.

Сматра да је пројекат самосталног Kосова, које су западне земље декларисале још пре 10 година, потпуно пропао и да се тамо живи најлошије у Европи, а можда и у свету.

“То није држава већ лажна држава, где царује криминал и дилери дрогом и они који се баве трафикингом људи. Мора се наћи компромис, јер ми желимо да KиМ буде економски развијено, али само ако се нађе компромис по Уставу и Резолуцији 1244”, навео је Поповић.