Поповић о иницијативи против лажних вести: Радна група се односи искључиво на друштвене мреже

7. јула 2018.

by / 0 Comments / 60 View / 7. јула 2018.

Интервју за дневни лист Данас

Ја сам министар за иновације, а не за информисање, и не желим да се бавим дефинисањем било које мере или политике у области медија. Током целе своје политичке каријере инсистирао сам на томе да је слобода медија један од најважнијих стубова сваког демократског друштва, истиче министар Ненад Поповић за Данас.

Ваш предлог за формирање радне групе за борбу против лажних вести многи су оценили као наставак притиска власти на медије…

Моја идеја се односила искључиво на дезинформације на друштвеним мрежама. Ја сам министар за иновације и технолоски развој, а не за информисање, и не желим да се бавим дефинисањем било које мере или политике у области медија. Али као министар за иновације добро сам упознат са тим којом брзином се развијају друствене мрезе. Оне су корисне, али истовремено могу да буду и веома опасне.

Али Србија већ има законе који предвиђају санкције за ширење дезинформација. Шта би била улога такве радне групе, да се бави полицијским послом и послом тужилаштва?

Као министар за иновације у Влади Србије сматрам да је наш задатак да подигнемо ниво свести јавности о све вецој опасности од сирења лазних вести на друственим мрезама и повецању криминала у сајбер простору. То је важно за очување безбедности грађана Србије. Дезинформације о затрованој води у Београду кренула је управо са друствених мреза. Зато сам предлозио да се формира радна група у којој би били дрзава, цивилни и приватни сектор, и којој би обавеза била да надје ефикасан начин за борбу против ове појаве.

Није јасно како намеравате да се борите против лажних вести које људи објављују са лажних профила на друштвеним мрежама?

Технологије напредују огромном брзином, али исто тако напредују и злоупотребе технологија. То је увидео и Фејсбук који је недавно саопштио да је угасио 583 милиона лажних профила. Све државе разматрају начине како да осигурају безбедност у сајбер простору. То раде Италија, Француска, Енглеска, које се такође боре са лажним вестима. Најгоре је не радити ништа по том питању. Зато сам и предложио да седнемо и заједно са приватним и невладиним сектором, који ту област разумеју боље од државе, покушамо да пронађемо одговарајући приступ овом питању.

Према мишљењу независних новинарских удружења, главни произвођачи лажних вести у Србији су управо таблоиди и аналитичари блиски власти. Како то оцењујете?

Током целе своје политичке каријере инсистирао сам на томе да је слобода медија један од најважнијих стубова сваког демократског друштва. Залажем се за то да сви медији у Србији имају равноправан третман од стране државе и да њихов статус на тржишту искључиво зависи од истинитости, објективности и квалитета садржаја који праве.