Поповић и Никифоров о сарадњи Србије и Русије у области дигиталне економије

24. августа 2017.

by / 0 Comments / 151 View / 24. августа 2017.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, састао се данас у Москви са министром за везе и масовне комуникације у Влади Руске Федерације, Николајем Никифоровим, са којим је разговарао о сарадњи две земље у области дигиталне економије, иновација и технолошког развоја.

Поповић је у разговору истакао да постоји велика могућност за додатни развој економских односа Србије и Русије, а да је огроман, и за сада потпуно неискоришћен потенцијал, управо у областима иновација, технолошког развоја и науке. ”То су области у којима можемо да остваримо велики скок у сарадњи у наредних неколико година”, рекао је Поповић.

Он је истакао да Србија може много да научи од Русије о развоју дигиталне економије и њене примене у свим сферама друштва, од чега ће највећу корист имати сви грађани Србије. ”Дигитализација јавне управе је процес који Влада Руске Федерације спроводи изузетно успешно. Ми у Србији желимо да применимо нека од искустава Русије на том пољу. Електронска јавна управа доноси ефикасније пружање услуга државе ка грађанима и привреди, али и уштеде кроз елиминисање непотребне администрације”, рекао је Поповић.

Двојица министара постигли су договор да у наредном периоду буде потписан Меморандум о сарадњи између Србије и Русије у области иновација и дигиталне економије. Тим меморандумом биће дефинисан оквир будуће сарадње који би подразумевао размену искустава, кадрова, сарадњу универзитета и научно-истраживачих центара, као и иновативних, високотехнолошких и ИТ компанија из Србије и Русије. Такође је изнета иницијатива да у оквиру међувладиног комитета за сарадњу између Србије и Русије буде оформљена стратешка радна група на министарском нивоу која би се бавила развојем сарадње две земље у области иновација и дигиталне економије.

Министар Поповић пренео је у име Владе Републике Србије изразе захвалности Русији и председнику Владимиру Путину за принципијелну подршку Русије у заштити суверенитета и интегритета Србије по питању Косова и Метохије.

Министар за везе и масовне комуникације у Влади Руске Федерације, Николај Никифоров, истакао је да Русија и Србија могу да ураде много у сфери изградње дигиталне економије.

„Ми смо расположени да развијамо сарадњу између српских и руских компанија, укључујући и област стартапова“, рекао је Николај Никифоров.

„Председник Русије Владимир Путин потписао је 2012. године указ који је дефинисао да у 2018. години најмање 70 одсто грађана Русије треба да користе електронске државне услуге. Данас на порталу државних услуга је већ регистровано 55 милиона корисника. У 2017. години наш стратешки циљ је дигитална економија“, рекао је Никифоров.

Он је истакао да без информационих технологија не може да постоји појам као што је дигитални суверенитет.

„Спремни смо да делимо наша искуства у тој области са Србијом. Русија је поуздан и отворен партнер за широки спектар технолошке сарадње. Ми се залажемо да се на основу међународног права израде општа правила како државе треба да се понашају у иновационој средини“, закључио је Никифоров.