Поповић: Нацизам изједа Хрвате, Хрватска да омогући повратак Срба

5. августа 2018.

by / 0 Comments / 73 View / 5. августа 2018.

Изјава Ненада Поповића, министра и председника Српске народне партије

Начин на који је хрватски државни врх обележио годишњицу Олује у Книну показује да Хрватску и даље изједа нацизам, и да је претежна државна идеологија у Хрватској идеологија „чисте расе“ коју је дефинисао Адолф Хитлер.

Порука хрватског премијера Пленковића да „суочавање са прошлоћу одгађа истинско помирење у региону“ представља врхунац лицемерја Владе Хрватске. Ако неко треба да се суочи са својом злочиначком прошлошћу, то је Хрватска, која је починила геноцид над Србима и Јеврејима у Другом светском рату, као и највеће етничко чишћење у 20. веку над Србима у Олуји.

Хрватска нацистичка идеологија, која своје формалне корене црпи из времена Независне државе Хрватске (НДХ), довела је до тога да Срби од конститутивног народа у Хрватској, постану прогнаници са својих вековних огњишта.

Ако Хрватска искрено жели трајни мир у региону, као што наводи Пленковић, нека омогући Србима да се врате у правни оквир који је претходио њиховом протеривању из Хрватске у Олуји.

Влада Хрватске чини све што је у њеној моћи да спречи да се Срби врате у Хрватску, а Србе који данас живе у Хрватској застрашује свакодневним ширењем мржње и нетрпељивости према припадницима српског народа. Исте онакве мржње која је претходила покушају системског уништења Срба и Јевреја од стране хрватских нациста у Другом светском рату.

То је слика данашње Хрватске, правне наследнице Павелићеве НДХ, и најмлађе чланице Европске уније. Државе у којој су европске вредности доживеле свој највећи пораз и крах. То је држава у којој се над Србима свакодневно спроводи национална, политичка, економска и правна дискриминација. Држава у којој је угрожена безбедност сваког Србина.

Док је на челу Хрватске овакво државно руководство, које подстиче антисрпску хистерију и предњачи у вређању свега што је српско, не можемо да разговарамо о успостављању истинског поверења, мира и стабилности у региону.

фото: В. Живојиновић