Поповић на трибини Омладине СНП: Само јака нација доводи до здраве економије

7. јула 2018.

by / 0 Comments / 455 View / 7. јула 2018.

„Само ако нашу децу будемо васпитавали да се не одричу Косова и Метохије, Републике Српске, да воле свој народ, да поштују своју традицију, да величају своју славну историју довешћемо до стварања здраве економије, која ће обезбедити радна места и задржати младе у Србији“, поручио је Ненад Поповић, председник СНП и министар у Влади Србије.

Он је на панел дискусији у организацији Омладине СНП под називом „Млади и српско национално питање“, разговарао са омладином о главним темама и проблемима са којима се суочава Србија.

„Никада нећемо пристати на независност тзв. државе Косово и никада нећемо пристати да ова лажна држава постане члан УН. Устав Републике Србије и Резолуција СБ УН 1244 гарантују да је Косово неотуђиви део Србије и тако ће остати“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, Србија данас има повољнију политичку „климу“ у свету него раније и након година урушавања нашег националног идентитета дошло је време када Србија јасно говори да неће допоустити нови егзодус Срба.

„Наше интересе у СБ УН снажно подржавају Русија и Кина, у самој ЕУ имамо 5 чланица које нису признале Косово, неке земље повлаче признање. Све су ово показатетљи да се односи у свету полако мењају. Долази наше време, Косово је било, јесте, и биће Србија“, закључио је Поповић на ову тему.

Он је такође говорећи о Русији, НАТО и ЕУ нагласио да Србија данас треба да сарађује са свима, да тргује, али да не сме никада да заборави ко су искрени пријатељи нашег народа.

„Русија је увек била уз Србију. Бројни су примери нашег пријатељства, Први светски рат, подршка око Косова, срамна британска резолуција везана за Сребреницу, УНЕСКО, док је на другој страни НАТО бомбардовао Србе два пута у 20. веку. Први пут у Републици Српској 1995. , а други пут 1999. године у Србији и Црној Гори. Наш народ то никада неће заборавити“, додао је Поповић.

На питање о положају Срба у региону Поповић је нагласио да након физичког геноцида који се Србима десио у Другом светском рату и у ратовима на простору бивше СФРЈ, данас српски народ проживљава индентитетски геноцид нарочито у Хрватској и Црној Гори.

„У Хрватској се велича нацизам, ломе ћириличне табле, забрањује ћирилица и на тај начин врши притисак и на преостале Србе у овој држави која је чланица ЕУ. Можда и најтеже је данас бити Србин у Црној Гори, где се избацују српски писци из читанки, кажњава због истицања застава Србије итд. Али ако имамо економски јаку матицу Србију можемо да помогнемо нашем народу да остане на својим вековним огњиштима.“, нагласио је Поповић, додајући да је од кључног заначаја очување Републике Српске која је велика победа српског народа и симбол опстанка српства ван данашњих граница Србије.

Додао је да су Срби поднели велике жртве ослобађајући цео простор бивше Југославије и у Првом и Другом светском рату, доживели геноцид на простору нацистичке Хрватске и да је неопходно да се све жртве попишу и изгради Меморијални центар српских жртава геноцида како оне не би пале у заборави и увек нас подсећале на тешке тренутке наше славне историје.

Одговарајући на питање о могућностима запошљавања младих и њиховој преспективи и останку Србији Поповић је рекао да Србија данас жели да створи економију засновану на знању и иновацијама, угледајући се на најразвијеније земље Европе и света.

„У Србији се тренутно граде научно-технолошки паркови у Новом Саду и Нишу. Ускоро ће кренути изградња највећег индустријског парка у овом делу Европе у Београду. Обезбеђивањем инфраструктуре, спајање индустрије и науке, желимо да створимо систем који ће довести до тога да се наши млади иноватори, научници, инжењери запошљавају овде и у Србији заснивају своје породице“, рекао је Поповић.

„Да би све ово постигли, морамо да јачамо наш национални идентитет, да волимо своју земљу. Само јака нација доноси убрзан економски развој. То су показале развијене економије света попут Изреале, САД и многих других. То је модел коме треба да тежимо“, поручио је за крај Поповић.

Трибина је одржана у препуној „Великој сали“ општине Врачар, а председник омладине СНП Александар Поповић поручио је да ће омладинска организација СНП наставити да реализује сличне трибине на сва питања која су од интереса за младе у Србији.