Popović na proslavi Dana pobede: Srpski i ruski narod su najzaslužniji za to što današnja Evropa živi u miru i slobodi

9. maja 2017.

by / 0 Comments / 152 View / 9. maja 2017.

Moramo da čuvamo sećanje na naše očeve i majke, deke i bake, članove porodica i sve naše bližnje koji su poginuli braneći svoju otadžbinu! Oni su bili na strani istine i pravde! Zato su bili nepobedivi, poručio je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije obraćajući se učesnicima „Besmrtnog puka“ koji je danas, povodom 9. maja – Dana pobede, marširao ulicama Beograda.

Popović je na svečanosti ispred Skupštine grada Beograda naglasio da je narod bez sećanja – narod bez budućnosti.

– Zato je važno da popišemo sve naše žrtve i izgradimo najlepši memorijalni kompleks svih stradalih u ratovima tokom 20. veka. Taj memorijalni kompleks treba da bude mesto gde će buduća pokolenja moći da se poklone senima svojih hrabrih predaka. Samo tako možemo da budemo sigurni da će sećanje na njih biti očuvano, a da zlo ratova nikada neće biti ponovljeno! – istakao je predsednik SNP.

On je rekao da „danas slavimo trijumf nad nacističkom Nemačkom u najkrvavijem ratu u istoriji čovečanstva, ali da se istovremeno prisećamo uloge onih koji su u tom ratu učestvovali“.

– Na strani agresora, bila je Nemačka, sa svojim genocidnim satelitima, Nezavisnom Državom Hrvatskom i banderaškom Ukrajinom. Na strani oslobodilaca bili su saveznici predvođeni bratskim ruskim narodom – poručio je.

Popović je dodao da je „Rusija podnela najveći teret borbe protiv nacizma sa više od 25 miliona žrtava“.

– Odmah posle Rusije, proporcionalno svojoj brojnosti, najveći broj žrtava dala je Srbija. Naša dva naroda su najzaslužniji za to što današnja Evropa živi u miru i slobodi! Na to treba da budemo ponosni! Srećan Dan pobede! – zaključio je Popović.