Поповић и Лундин о изградњи индустрије 4.0 у Србији

14. септембра 2017.

by / 0 Comments / 67 View / 14. септембра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас са амбасадором Шведске у Србији Јаном Лундином.

Том приликом Поповић је истакао да је Шведска, захваљујући јаком и креативном инжењерству, трансформисала своје друштво из аграрног у иновационо. Он је оценио да је Шведска успешно изградила свој национални модел Индустрија 4.0 и да Србија жели да примени њена искуства у дигитализацији своје производне базе.

„Србија је заинтересована да интензивно сарађује са Шведском по том питању и да нека од њених искустава искористи за дигитализацију сопствене индустрије. Убрзавање процеса дигитализације и примена иновација и нових технологија у индустрији, омогућиће српским компанијама да буду конкурентније на глобалном тржишту“, рекао је Поповић.

Амбасадор Лундин је рекао да Шведска улаже четири одсто бруто домаћег производа (БДП) у истраживања и развој. Он је оценио да постоји велики потенцијал за продубљивање привредне сарадње између Србије и Шведске, посебно у областима рударства и енергетике, као и аутомобилске индустрије.

Поповић и Лундин су се сложили да постоји значајан простор за унапређење сарадње између академских заједница Србије и Шведске, а посебно у сегменту повезивања науке и привреде, и примени научно-истраживачког рада у индустрији.