Поповић и Лихачов о сарадњи Србије и Русије у области мирне примене нуклеарних технологија

2. октобра 2017.

by / 0 Comments / 107 View / 2. октобра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, састао се данас у Москви са генералним директором руске Државне корпорације за атомску енергију „Росатом“, Алексејем Лихачовим.

Том приликом Поповић је истакао да је Србија заинтересована да оствари ближу научну сарадњу између Нуклеарног института Винча и Нуклеарних објеката Србије са руским Росатомом. ”У институту Винча и Нуклеарним објектима Србије ради преко 250 доктора наука. Ти системи су једни од највећих научних капацитета Србије”, рекао је Поповић и додао да постоји велики потенцијал за сарадњу српских и руских научника у области мирне примене нуклеарних технологија.

”Желимо да отворимо могућност сарадње између руских и српских научно-истраживачких организација, научника и иновационих компанија у сфери атомске енергије и њеног мирног коришћења у медицини, пољопривреди, индустрији”, рекао је Поповић.

Поповић је истакао да је један од могућих видова сарадње између Нуклеарног института Винча и Росатома заједничко улагање у производњу циклотронских радиофармацеутика и примену протонске терапије у медицини. ”Реч је о развоју медицинских производа који би били намењени читавом региону Балкана. Разговори о томе већ су вођени у прошлости, а руска страна је показала спремност да ти разговори буду обновљени”, објаснио је Поповић.

На састанку је оцењено да постоји могућност за остваривање ближе сарадње између Росатома и предузећа Нуклеарни објекти Србије. Поповић је истакао да су руски партнери заинтересовани да пруже помоћ Нуклеарним објектима Србије у знању, опреми и обукама.

”Предузеће Нуклеарни објекти Србије je једино предузеће на територији Републике Србије чија је делатност усмерена ка безбедном управљању нуклеарним објектима и радиоактивним отпадом. То је одговоран и важан посао за безбедност целе државе. Зато знања наших стручњака, као и опрема на којој они раде, морају стално да се унапређују. Посебно су нам важна искуства руских партнера у третману радиоактивног отпада. Договорено је да у будућности Нуклеарни објекти Србије шаљу своје стручњаке на обуку у Росатом”, нагласио је после састанка Поповић.

Састанку Поповића и Лихачова у седишту Росатома у Москви присуствовао је и амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић.