Поповић у Јутарњем дневнику РТС: Проверити порекло имовине Вука Јеремића

12. новембра 2017.

by / 0 Comments / 145 View / 12. новембра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић позвао је данас све надлежне органе да испитају порекло његове имовине, али и да провере порекло имовине председника Народне странке Вука Јеремића, за којег тврди да је купио стан од милион евра док је био министар у Влади Србије.

На питање да поједини представници опозиционих странака, пре свега Народне странке, траже да се провери порекло имовине Поповића, он за РТС каже да подржава тај предлог Народне странке, али је позвао и њих и државне органе да провере порекло имовине председника те странке, „који је као министар са 30 и нешто година купио стан од милион евра у најлепшем делу Београда“.

Поповић је позвао и да се провери како је Јеремић успео да, како наводи, финансира своју председничку кампању са седам милиона евра.

„Мислим да ће се наћи много интересантних момената и било би врло интересантно да сви истражни ограни, почну од мене, али провере и Вука Јеремића“, рекао је Поповић.

Министар је нагласио да се залаже за транспаретност свих политичара.

„Закон о пореклу имовине је врло важан закон. И ја кажем да почнемо од мене, а онда од Јеремића, и мислим да ћемо тим процесом кренути у врло правилном смеру“, рекао је Поповић и изразио подршку Закону о пореклу имовине како би се испитало власништво сваког политичара.

Поповић је поновио да тврдње истраживачке мреже КРИК у оквиру такозваних „Рајских папира“ да поседује фирме у офшор зонама, представљају политички напад на њега, али и, како каже, на председника Александра Вучића и Владу Србије, који воде суверену и независну политику.

Он је додао да је истина да се залаже за одличне односе са Русијом, као што је објављено у папирима, али је напоменуо да Србија жели да има најбоље политичке и економске односе и са ЕУ, САД и Кином.

„Какво је то истраживање које се бави мојим политичким ставовима? Иза тога се видио да је циљ јасан, њихове маске су пале, они су искључиво у функцији наручилаца њиховог извештаја“, казао је Поповић.

На питање коме одговара да нападне Србију по том основу, Поповић каже да искључиво одговара онима који желе да будемо у НАТО, који не желе да Србија буде независна као што је сада, којима смета што је Србија купила руске мигове и желе да Србија уведе санкције Русији и одрекне се Косова.

„Ми се Косова и суверене политике нећемо одрећи“, поручио је Поповић.

На констатацију да је то „читање на другу лопту“ и да оно што су најпре читаоци могли да прочитају су финансијски подаци и документи који се тичу офшор зона и пријављених, односно непријављених фирми, те питање шта је од тога тачно, Поповић је поновио да ништа није тачно.

Како каже, КРИК је изрекао три тврдње и све три су лажне.

Поповић наводи да је прва лаж да има компанију у офшор зонама, што је, примећује, КРИК признао.

Он је додао да је нетачно и да је постојала намера да 2012. године пренесе компаније у офшор зоне, али да то наводно није успело јер је проглашсен високоризичним клијентом.

Поповић је напоменуо да је његова консултантска кућа PWC потписала уговор са Еплби и да је та услуга отплаћена.

„То што су радили Еплби и PWC, ја никада нисам реализовао“, рекао је Поповић.

Као трећу лаж навео је да има још офшор компанија на „рајским острвима“, нагласивши да су све његова компаније искључиво регистроване у Европи и Русији.

„Изречене три тврдње и све три лажне“, рекао је министар и најавио да ће због тога поднети тужбу, али ће сав новац који добије од пресуде полонити деци без родитељског старања.

Поповић је напоменуо да је сву имовину стекао пре него што је постао министар.

„Све од првог до последњег детаља пријављено је Агенцији за борбу против корупције“, нагласио је Поповић.