ПОПОВИЋ ЈЕДНОГЛАСНО ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ

8. децембра 2019.

by / 0 Comments / 450 View / 8. децембра 2019.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић, данас је изабран за лидера ове странке на Другој Скупштини Српске народне партије, на којој је делегатским гласањем изабрано и 40 чланова Главног одбора народњака. Гласање је први пут на политичкој сцени Србије спроведено на електронски начин.

На изборној Скупштини Српске народне партије одржаној у Центру „Сава“, Поповић је поручио да су основне идеолошке вредности народњака слобода и независност српске државе, јаке и независне институције, слободни медији, својина и људска права, поштовање Српске православне цркве, одбрана и очување традиционалне породице, као и чување и неговање српског језика.

Поповић је, обраћајући се присутнима, истакао да „нема одбране српских националних интереса и јаке Србије, без јаке економије“.

„Зато је подједнако важно да развијамо Србију као земљу знања и иновација и промовишемо наш најважнији ресурс, а то су млади и образовани инжењери, који свакодневно доказују да је Србија земља великих могућности и потенцијала да буде успешна, модерна, високо развијена и богата“, рекао је Поповић.

Лидер народњака наводи да се Српска народна партија залаже за чврсту одбрану сваког метра територије Србије, а пре свега „нашег светог Косова“.

„Косово нема цену и не постоји ништа због чега би се ми одрекли и метра наше свете земље“, казао је Поповић и додао да је компромис са косовским Албанцима могућ само у оквиру Устава и Резолуције 1244.

Поповић је истакао да Србија данас нема већег пријатеља и савезника у одбрани својих државних и националних интереса, од Русије.

„Да није било Русије и председника Путина, Косово би одавно било независно, а Срби би били проглашени за геноцидан народ“, навео је он.

Поповић је у свом говору навео да Србија мора остати војно неутрална држава и да никада неће заборавити НАТО агресију, жртве и материјална разарања која је претпрела током бомбардовања.

„Народњаци пружају подршку и заштиту Републици Српској и сваком Србину у региону, као и својим сународницима у Црној Гори“, који, како наводи Поповић, трпе прогон и идентитетски геноцид од стране актуелног режима.

Поповић је рекао да се Српска народна партија посебно залаже за развој иновационе политике и примену нових технологија, што је једна од важних ставки њиховог програма.

„У нашем друштву смо отворили теме вештачке интелигенције, роботике, индустрије 4.0, Интернета ствари. Са нашим кинеским партнерима, у Борчи, на Дунавском коридору, покрећемо изградњу највећег технолошког парка у овом делу Европе“, каже Поповић и подсећа да се после 30 година паузе обнављају капацитети у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Лидер народњака истиче да ће ова партија о начину изласка на изборе и наставку сарадње прво разговарати са својим коалиционим партнерима из Српске напредне странке.

На Скупштини Српске народне партије обратили су се и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Српске демократске странке и министар у Већу министара Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, председник Демократске омладинске заједнице Европе – ДЕМИК Хавијер Хуртадо Мира, члан Лиге и посланик у италијанском парламенту Вито Коменћини, као и члан председништва Јединствене Русије, сенатор, председник Одбора за социјалну политику у Савету Федерације Русије и председник Посланичке групе пријатељства са Србијом у Горњем дому Руске Думе Валериј Рјазанскиј.

Српска народна партија основана је на Малу Госпојину 2014. године. Део је владајуће коалиције у Републици Србији. Након парламентарних избора 2016. године, Српска народна партија заступљена је са три народна посланика у Народној скупштини Републике Србије. Од јуна 2017. године, оснивач и председник Српске народне партије Ненад Поповић обавља  функцију министра у Влади Републике Србије задуженог за иновације и технолошки развој.

Прво електронско гласање у страначкој историји Србије