Поповић: Инжењери кључни за дигитализацију српске индустрије

11. априла 2018.

by / 0 Comments / 73 View / 11. априла 2018.

„Србија треба да сачува свију традиционалну индустрију, али истовремено да гради нове и модернизује постојеће индустријске капацитете на „паметним основама“. За тај процес дигиталне трансформације српске индустрије потребни су нам најбољи инжењери“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је данас, на састанку са представницима државних институција, водећих техничких факултета и компанија из домена производних технологија, поручио да је шанса Србије у новим технологијама и изградњи економије засноване на иновацијама и знању.

„Иновације почивају на технологијама и научним сазнањима, али оне не могу да постоје ван економског простора. Наш задатак је да афирмишемо двојаку улогу иновација, као економске, и као научне категорије. Библиотеке су важне, али је још битнија економија“, објаснио је Поповић.

Он је истакао да је у сагледавању иновација, битно да разумемо да оне не могу да постоје без два главна елемента, економије и инжењера.

„Зато још једном желим да нагласим да наш будући фокус, поред иновација као моторне компоненте и кључног фактора компетитивости сваке економије, мора да буде на инжењерству“, рекао је Поповић.

Он је указао да Влада Републике Србије чини све да створи такав образовни, научно-истраживачки и иновациони амбијент који ће задржати младе инжењере у Србији. „Ове године смо зато повећали буџет за развој иновација, иновационог предузетништва и иновационе инфраструктуре пет пута. Наша шанса је у младим инжењерима и желимо да им омогућимо услове да наставе да се образују и стварају у Србији“, навео је Поповић.

Он је нагласио значај улоге техничких факултета у Србији да стварају нове и подижу компетенције постојећих инжењера. „То видим као један од приоритета за нашу државу у будунћости, јер су нам за Индустрију 4.0, потребни инжењери 4.0“, навео је Поповић.