Поповић: Индустрија 4.0 захтева инжењере 4.0 (ВИДЕО)

5. септембра 2017.

by / 0 Comments / 236 View / 5. септембра 2017.

„Индустрију 4.0 не могу да изграде инжењери без најмодернијег знања. Индустрија 4.0 захтева инжењере 4.0“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је, на регионалној конференцији о инжењерству, која је одржана данас на Машинском факултету у Београду, истакао да напори које чини Влада Републике Србије на дигитализацији српске индустрије „не могу да буду валоризовани без јаког инжењерског ресурса“.

„Стицање инжењерских знања код младих и развој дигиталне економије данас представљају кључне факторе конкурентности једне нације и државе“, рекао је Поповић.

Он је истакао да Влада Републике Србије управо у нашим младим инжењерима препознаје једну од кључних развојних шанси и компетитивних предности Србије у међународним оквирима.

„Управо наши млади инжењери, и њихово укључивање у процес Индустрија 4.0, представљају кључну шансу да после периода бомбардовања, санкција и економске кризе, ухватимо корак са економски развијеним земљама у Европи“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је Србији потребна модернизација инжењерских знања, јер технологије имају радикални развојни тренд и стара знања брзо застаревају.

„Традиционалне инжењерске дисциплине, као што је традиционално машинство, треба да буду интегрисане са информационо-комуникационим технологијама. Данас је немогуће направити конкурентну машину – аутомобил, трактор, робот, или веш-машину, а да поред механике њен значајан део не буде електроника, компјутер и софтвер“, објаснио је он.

Он је истакао да свеобухватна дигитализација индустрије, као и стицање инжењерских знања која могу да прате тај процес, представљају будућност Србије. „Ми ћемо као Влада Републике Србије тај процес најснажније подржати. У томе видимо шансу за економски раст, повећање извоза и отварање нових радних места“, закључио је Поповић.