Поповић и Иконен о сарадњи Србије и Финске у области иновација

17. јула 2017.

by / 0 Comments / 66 View / 17. јула 2017.

Министар за иновације и технолшки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, састао се данас са амбасадором Финске у Србији Пертијем Иконеном.

Министар Поповић је изразио задовољство досадашњом сарадњом Србије и Финске у области иновација и развоја иновативних стартапова. „Досадашња сарадња Србије и Финске у иновацијама је добра, али надамо се проширењу те сарадње у будућности. Финска је један од светских лидера у области иновација. Желимо да искористимо финска искуства и знања како бисмо унапредили екосистем за развој стартапова и иновативног предузетништва у Србији. У следећих неколико година то видимо као велику шансу за економски раст и запошљавање младих у Србији“, рекао је Поповић.

Амбасадор Иконен је изразио задовољство што нова Влада Републике Србије има министра за иновације. Он је истакао да је Финска последњих година направила велики скок у развоју иновација и високих технологија. „Финска је пре четрдесет година била претежно пољопривредна земља, а данас је трећа земља у свету по развоју иновација. Иновације су имале значајну улогу у развоју и напретку Финске“, рекао је Иконен.

Министар Поповић је посебно истакао значај сарадње амбасаде Финске и Фонда за иновациону делатност у Србији који већ трећу годину заредом организују локално такмичење за иновативне стартапове у Научно-технолошком парку у Београду. „Захвални смо Финској на подршци коју пружа напорима Владе Републике Србије да кроз улагање у знање и иновације подигне своју економску конкурентност у међународним оквирима“, закључио је Поповић.