Поповић и Жига: Будућност сарадње Србије и Словачке у иновацијама

5. јуна 2018.

by / 0 Comments / 70 View / 5. јуна 2018.

У оквиру осмог заседања Међувладиног мешовитог комитета за економску сарадњу у Братислави, на којем је данас копредседавао министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, потписан је Меморандум о сарадњи српског Фонда за иновациону делатност и словачке Агенције за енергетику и иновације.

После три године од последњег заседања, две делегације су истакле значај наставка билатералне сарадње, пре свега на пољу економије, али и иновација, дигитализације и ИТ сектора, посебно у виду заједничких пројеката који ће допринети развоју обе земље и повезивању привредника.

Четири радне групе, међу којима су група за енергетику, инвестиције, трговину и туризам, заштиту животне средине, као и иновације и дигитализацију констатовале су заинтересованост обе стране за међусобну сарадњу и подршку у тим областима.

Министар Поповић рекао је да је пословни форум Србија-Словачка допринео повезивању привредника две земље на нивоу заједничких пројеката, што је посебно значајно за Србију, која је, како каже, усмерена на развој предузетништва заснованог на иновацијама, због чега је и оформљено министарство надлежно за ту област.

Као значајне за сарадњу двеју земаља у наредном периоду на данашњем заседању истакнуте су и области сајбер безбедности, образовања, као и геологије и рударства.

Такође, министар је пренео да је Словачка спремна да Србији несебично помогне у размени искустава у даљем развоју и модернизацији електронске управе, а делегацији поручио да је наша земља заинтересована да две земље заједнички подрже старт ап заједнице.

Српски министар још једном је захвалио Словачкој на принципијелном ставу по питању Косова.

Министар приведе Словачке Петер Жига је констатовао да је Комитет потврдио пријатељске односе две земље и изразио наду да ће се заседања од сада одржавати чешће.

„Србију третирамо као главног партнера на Западном Балкану, у прошлој години смо реализовали значајну трговинску размену од 706 милиона евра. Ове године је суфицит у тој области на страни Србије, а Словачка ће се трудити да избалансира ту размену“, поручио је Жига.

У оквиру дводневне посете Словачкој, министар за иновације и технолошки развој Србије посетио је технолошки парк Трнава, одржао састанке са министром Жигом, као и са потпредседником Владе Словачке задуженим за инвестиције и информатизацију Рихардом Рашијем.