Поповић и Железњак: Потенцијал економске сарадње огроман, потребне институције за сарадњу са Русијом (ВИДЕО)

27. децембра 2016.

by / 0 Comments / 303 View / 27. децембра 2016.

“Економска сарадња између Србије и Русије има огроман потенцијал, али да би тај потенцијал био остварен у пуном обиму, неопходно је да Србија оформи институције за економску сарадњу са Русијом по узору на оне које већ постоје за сарадњу са ЕУ”, закључено је на састанку председника Српске народне партије Ненада Поповића и заменика секретара Генералног савета Јединствене Русије за међународну сарадњу Сергеја Железњака.

Поповић је истакао да би формирање таквих институција допринело повећању извоза у Русију, што би грађанима Србије у будућности донело “веће плате и нова радна места“.

Председник СНП је изразио захвалност Русији због принципијелних ставова и помоћи у очувању кључних државних и националних интереса Србије по питању Косова и Метохије и Републике Српске. Он је посебно нагласио улогу Русије у спречавању усвајања штетне Резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН, као и пријема лажне државе Косово у Унеско. “Грађани Србије ће на томе вечно бити захвални Русији и њеном председнику Владимиру Путину”, рекао је Поповић.

Он је оптужио актуелни режим у Црној Гори да спроводи “идентитетски геноцид” над Србима у тој земљи.

Председник СНП је изразио уверење да ће Србија очувати и ојачати своју војну неутралност и у том смислу је поздравио развој војно-економске сарадње Србије и Русије. “Модернизација наше војске је гарант очувања српских националних интереса и стабилности у региону”, истакао је Поповић.

Железњак је изразио задовољство због блиских међупартијских односа Јединствене Русије и Српске народне партије, истакавши да две партије имају потписан споразум о сарадњи. Он је нагласио да су данас многи погледи на Балкану уперени у Србију “која постаје лидер у региону”. “Русија је заинтересована да се Србија мирно и несметано развија”, поручио је Железњак додавши да ће Русија допринети развоју најбољих билатералних односа између две земље.

Он је нагласио да се Србија и Русија налазе пред бројним изазовима и да у наредном периоду треба уложити додатне напоре у правцу очувања националних суверенитета, јачања безбедности у борби са тероризмом, као и развоја економске и хуманитарне сарадње. “Имамо пуно међусобно разумевање и свакако ћемо радити на томе да се одлуке о овим питањима доносе на одговарајућим нивоима наших држава, водећи рачуна о томе да развој српско-руских односа буде апсолутни приторитет”, рекао је Железњак.

Он је упозорио да сви напади на наше народе и државе почињу од напада на “наше корене и традиционалне вредности”. “Зато је од највеће важности очување наше сарадње на основама наше традиције и православља”, рекао је високи функционер Јединствене Русије.

На састанку је констатовано да је на јучерашњи дан, 26. децембра, пре девет година, усвојена Резолуција о војној неутралности Србије. Железњак је поздравио опредељење Србије да буде војно неутрална држава, нагласивши да Србија „ако је војно неутрална, не треба да буде и незаштићена“. Железњак је изразио наду да идеја о војној неутралности „може да допринесе постизању националног консензуса у Србији, али и консензуса међу државама на територији Балкана“.

Фото: Танјуг (Сава Радовановић) и Инфо служба СНП