Поповић и Mароко: Eкономски развој и сарадња кључни за постизање стабилности у региону

9. јула 2018.

by / 0 Comments / 42 View / 9. јула 2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са замеником помоћника државног секретара САД, Питом Мароком, и том приликом истакао да су економски развој и сарадња кључни за борбу против насилног екстремизма и постизање стабилности у региону.

Поповић је објаснио да су једни од честих узрока екстремизма у региону сиромаштво и незапосленост. “Млади без посла и перспективе лако могу да постану мете утицаја различитих екстремистичких група. Раст економије и боље образовање могу значајно да утичу на смањење екстремизма”, навео је Поповић.

Он је истакао да највећу шансу за раст и сарадњу у региону види у области иновација, иновационог предузетништва и ИТ, као сектора у који су, према његовим речима, највише укључени млади. “Србија је активна у покретању регионалних иницијатива за сарадњу у области иновација и ИТ, јер то видимо као шансу за економски раст читавог региона”, навео је Поповић.

Mароко је навео да САД виде Србију као важног партнера у регионалним иницијативама за борбу против насилног екстремизма. Он је истакао да је циљ тих иницијатива да се ојача међурелигијски и међуетницки дијалог у региону. Мароко, који је уједно и шеф Бироа операција везаних за сукобе и стабилизацију, сложио се са министром Поповићем да сарадња у области иновација пружа знаћајну перспективу за унапређење регионалне сарадње. Он је изразио спремност да помогне Србији у повезивању са институцијама и компанијама у САД у циљу остваривања њиховог већег присуства у региону.