Поповић и Линтила о развоју иновација и вештачке интелигенције

29. новембра 2017.

by / 0 Comments / 77 View / 29. новембра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се данас у Хелсинкију са министром економије и запошљавања Финске, Миком Линтилом.

Том приликом Поповић је истакао да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње две земље, посебно у области иновација и технолошког развоја. „Финска је један од светских лидера у развоју иновација и иновационог предузетниства. Желимо да применимо искуства Финске у изградњи економије засноване на иновацијама и знању“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је Финска, захваљујући развоју иновација, а посебно кроз улагање у иновационо предузетништво младих, променила структуру своје економије. „Финска је некада била претежно пољопривредна земља, а данас је земља која предводи процесе дигиталне трансформације базирајући своју индустрију на иновацијама и високим технологија“, навео је Поповић.

„То жели да уради и Србија, ослањајући се на искуства и подршку партнера који су већ прешли тај пут“, истакао је Поповић.

Он се захвалио Финској на подршци коју ова земља пружа Србији у јачању њених иновационих капацитета.

Поповић и Линтила су разговарали и о развоју вештацке интелигенције, оценивши да ова тема има стратешки значај за све већи број држава у Европи и свету.

Линтила је истакао да Финска развија стратегију за развој вештацке интелигенције и да ова тема више није тема будућности, већ садашњости. „Финска има потенцијал да постане лидер у развоју вештацке интелигенције“, оценио је он.

Линтила је навео да је један од камена темељаца финског иновационог екосистема блиска сарадња јавног и приватног сектора, која се одвија између универзитета, научно-истразиважких института и компанија.

Током дводневне посете Финској, министар Поповић ће посетити финску иновациону агенцију Текес, и учествовати на највећој светској стартап конференцији Слаш (Slush).

Ове године на Слаш конференцији учествоваће три српске стартап компаније које ће страним инвеститорима представити своје иновационе идеје у покушају да обезбеде средства за комерцијализацију тих идеја на глобалном тржишту.