Поповић и Груздјев: Желимо још снажнију сарадњу у области иновација и дигиталне економије

14. марта 2018.

by / 0 Comments / 84 View / 14. марта 2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са замеником министра економског развоја Русије, Алексејем Груздјевим, и том приликом поручио да је трговинска размена Србије и Русије у сталном порасту и да ће Влада Србије наставити да развија најбоље политичке и економске односе са Русијом.

Поповић је истакао да велики потенцијал за сарадњу две земље види у области дигиталне економије, иновација и информационих технологија. Министар је указао да су у претходном периоду учињени важни кораци у унапређењу сарадње Србије и Русије у области иновација и технолошког развоја.

„Ове недеље смо имали још једну посету руководства руске технолошке компаније Јандекс која је заинтересована за започињање операција у Србији. Недавно смо потписали споразум са руском државном корпорацијом Ростех, а у плану је потписивање таквих споразума и са руским државним компанијама Росатом, Роснано, Роскосмос, као и са научно-технолошким парком Сколково“, рекао је Поповић. Он је додао и то да је на последњем састанку Међувладинг комитета Србије и Русије у Сочију формирана радна група за унапређење сарадње две земље у области иновација и дигиталне економије.

Груздјев је нагласио да су иновације прогресивна сфера и да у тој области постоји велики простор за унапређење сарадње две земље. Он је истакао да се то посебно односи на развој концепта „паметних градова“, сарадњу у развоју технолошких паркова, сајбер безбедност, и друге области од интереса за две земље. Груздјев је истакао да је развој дигиталне економије приоритет за Русију као и цео Евроазијски економски савез.

Поповић је изразио захвалност Русији на принципијелној подршци Србији и српском народу по питању Косова и Републике Српске. Министар је истакао и то да Србија никада неће увести санкције Русији и да никада неће постати члан НАТО пакта.

FOTO/PERIC MILOS

FOTO/PERIC MILOS

FOTO/PERIC MILOS