Министар Поповић: Да се поносимо иновацијама направљеним у Србији

10. јануара 2018.

by / 0 Comments / 91 View / 10. јануара 2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се у Бриселу са Жан Пијер Бургињоном председником Европског Истраживачког Савета (ЕRC) и том приликом поручио да Влада Србије види ERC као једног од кључних партнера у развој српског иновативног екосистема.

Министар Поповић је оценио да је ситуација у области иновационе политике у Србији изузетно добра, али и да држава наставља са даљим развојем инфраструктуре за иновације и јачањем иновацијске и истраживачке заједнице.

„Помоћ од ЕУ односно Европске комисије биће нам од кључне важности у наредне 2 до 3 године јер морамо да достигнемо ниво учесника у овом процесу у ЕУ. Желимо да заснивамо нашу економију на иновацијама и знању као што то чине развијене земље ЕУ. У томе нам је значајна подршка наших партнера из ЕРЦ и других релевантних институција ЕУ надлежних за област иновација“, рекао је Поповић у Бриселу.

Додао је да српски ИТ сектор прави велики напредак и да је то један од кључних потенцијала за дигиталну трансформацију и развој иновација.

„У ИТ сектору имамо запослених више од 40.000 људи. То су углавном млади српски инжењери који своје услуге пружају највећим компанијама из целог света. Желимо да им обезбедимо најбоље услове и да их усмеримо да своја знања и таленат у што већој мери примене у развоју иновација у Србији „, рекао је Поповић.

Поповић је рекао и да Влада Србије ради на јачању везе између науке и привреде и даљем развијању иновацијске инфраструктуре у Србији.

„Градимо иновацијске и научно-технолошке паркове у великим градским и универзитетским центрима, али и у мањим срединама на територији целе Србије. То значи више нових радних места, више младих који остају у земљи, здравију економију засновану иновацијама“, рекао је Поповић.

Он је додао како је циљ да се ради у српској науци и технологији, домаћим иновацијским парковима и иностраним иновацијским компанијама које ће развити производе за које „с поносом можемо рећи да су направљени у Србији“.

На састанку је договорено да ЕРЦ делегира једног представника за Саветодавни одбор за иновације чија ће улога у будућности бити да координира сарадњу Владе Србије са институцијама Европске комисије у области иновација. Министар Поповић позвао је представнике ЕРЦ-а да посете Србију како би се упознали са кључним политичким и професионалним актерима задуженим за изградњу српских еко-иновација.