Поповић и Чубајс о сарадњи у развоју иновација и нанотехнологија

3. октобра 2017.

by / 0 Comments / 126 View / 3. октобра 2017.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, састао се у Москви са директором руске државне корпорације за нанотехнологије “Роснано”, Анатолијем Чубајсом.

Поповић и Чубајс су разговарали о могућности за сарадњу српских и руских научно-истраживачких организација и високотехнолошких компанија у области развоја нанотехнологија. Поповић је оценио да су иновације у области нанотехнологија, наноматеријали, биоматеријали, материјали за информационе технологије и алтернативне изворе енергије носиоци будућег индустријског развоја.

Он је истакао да Влада Републике Србије конкретним мерама подстиче јачање везе између науке и привреде са циљем да научна истраживања из области нанотехнологија буду на конкретан начин примењена у индустрији на добробит државе и грађана. “Наша будућа политика развоја у области нанонаука и нанотехнологија имаће задатак да охрабри индустријске компаније, као и мала и средња предузећа, да остваре снажнију интеракцију са науком и научно-истраживачким организацијама”, рекао је Поповић.

Чубајс је објаснио да корпорација Роснано преко својих фондова ризичног капитала улаже значајна средства у развој иновација и нових технологија у Русији, Кини, Индији, Ирану, Израелу, Сједињеним Америчким Државама. Поповић је позвао руске партнере да размотре улагања у српске иновационе стартап компаније, имајући у виду да Влада Републике Србије припрема закон о алтернативним инвестиционим фондовима који ће омогућити лакше финансирање иновативног предузетништва у Србији.

“Посебно велики потенцијал за сарадњу са Роснано видим у развоју и примени иновација и нанотехнологија у конкретним секторима индустрије, узимајући у обзир интензиван развој концепта Индустрија 4.0 у свету”, рекао је Поповић.

Он је истакао да је Србија заинтересована да започне разговоре са руским партнерима о могућности заједничке изградње модерног наноцентра у Србији. “Тај наноцентар би се бавио истраживањем, производњом и применом производа на бази нанотехнологија у индустрији. Искуства и технологије из Русије у тој области за нас би била од изузетног значаја”, рекао је Поповић. Чубајс је истакао да Роснано има 15 наноцентара у различитим земљама света са 600 стартап компанија које развијају иновациона решења за употребу нанотехнологија у индустрији.

Поповић је позвао руске партнере да улажу у Србију. “ Србија је одлична инвестициона дестинација за високотехнолошке компаније, јер има одличне инжењере и програмере, а држава обезбеђује најбоље услове за долазак страних инвеститора, посебно оних који у Србији желе да отворе своје центре за истраживање и развој”, закључио је Поповић.