Поповић: Циљ НАТО агресије није остварен, Косово је Србија

12. марта 2019.

by / 0 Comments / 66 View / 12. марта 2019.

Данас се јасно види да основни циљ због кога је СРЈ бомбардована 1999. године није испуњен – Косово је српско, између осталог и захваљујући напорима Русије која није дозволила измене Резолуције 1244, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Нанад Поповић.

„Данас видимо да је НАТО агресија, чији је циљ био одузимање Косова, била неуспешна јер је Косово део Србије. Косово ће остати српско док год имамо Устав и Резолуцију 1244 Савета безбедности“, рекао је Поповић на конференцији „20 година од незаконите интервенције НАТО-а на Југославију“ у организацији руског Савета Федерације, чији је део учесника са скупа у Москви говорио преко видео линка.

Захваљујући Русији, Резолуција 1244 је остала на снази, а лажна држава Косово и поред свих притисака појединих западнихи земаља, није примљена у УН, Унеско и Интерпол, рекао је Поповић.

Српски народ, како је додао, никада неће дозволити да Србија постане члан НАТО-а који је бомбардовао земљу са једним циљем – да Србији отме КиМ.

Поповић је рекао да је Београд захвалан председнику Русије Владимиру Путину који је и током посете Србији јасно указао да ће Русија поџавати Србију по питању КиМ и да компромис Срба и Албанаца мора да буде заснован на Резолуцији 12 44.

„Србија се залаже за компромис, али сматрам да тај компромис може да буде само давање најшире аутонимије Албанцима на КиМ у оквиру граница устава Србије“, рекао је министар без портфеља.

Поповић је додао да је Србија опредељена да буде војно неутрална, те да је велика већина грађана, како је рекао – њих 99 одсто, против чланства у НАТО.

„Ми славимо 9. мај као Дан победе, али не само против фашизма већ и свих других агресора који су нас нападали“, додао је министар.

На скупу је говорио и заменик председавајућег Комитета за спољне послове Савета Федерације (горњег дома руског парламента) Андреј Климов који је оценио да НАТО бомбардовање СРЈ постало полазна тачка свих садашњих сукоба, укључујући и онај у Венецуели.

Климов је то казао путем видео линка успостављеног између Москве и Београда поводом седнице радне групе за заштиту државног суверенитета.

У Београду су на конференцији поред министра Поповића говорили и бивши министар спољних послова Живадин Јованових, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милиован Дрецун, посланици Јован Палалић, и Божидар Делић, директор Института за европске студије Миша Ðурковић.

У студију у Москви били су између остлаих и извршни директор Сверуске друштвене организације Друштво развоја руског историјског просветљења „Двоглави орао“ Леонид Решетњиков, председник Одбора Савета Федерације за социјалну политику, руководилац групе за сарадњу Савета Федерације са Народном Скупштином Републике Србије Валериј Рјазански, амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.