Поповић: Буџет за иновације два пута већи у односу на 2018.

15. јануара 2019.

by / 0 Comments / 129 View / 15. јануара 2019.

Буџет за иновације и технолошки развој је увећан два пута у односу на прошлогодишњи, каже министар без портфеља у Влади Србији, задужен за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.

Kако истиче за јавни сервис РТ Војводине, наставља се улагање у научно-технолошке паркове, иновационе стартап центре и друге пројекте.

„Србија се у 2018. години попела са дна на средину листе иновативних земаља у Европи“, каже Поповић, и додаје да је, према последњем извештају Европске комисије, Србија боље рангирана од чак 9 држава чланица ЕУ.

Он напомиње да је управо захваљујући ИТ сектору и иновативним технологијама српски извоз прошле године порастао за 30 одсто, у односу на 2017.

Наводи и да Србија располаже са висококвалитетним и школованим кадром, а сигурно је, како је рекао, да имамо најбоље техничке факултете јужно од Беча, али да финансије представљају проблем.

„У сектору иновација и технологија имамо више предлога него новца. Наши инжењери су наш највећи ресурс, а проблем је што многи напуштају земљу“, казао је он.

Kада је реч о сарадњи науке и привреде, истиче да ниједна европска земља нема задовољавајућу сарадњу у том погледу, изузев можда Швајцарске и Немачке, и наглашава потребу за бољим повезивањем науке и привреде.

Поред повећања буџета у текућој години за ИТ сектор, каже да је потребно запослити жене у већем броју.

„Желимо да буде што више жена предузетница и да отворимо стартап центре и у другим градовима где нема универзитета, да би млади имали шансу, како би могли да покрену свој бизнис и своје идеје реализују у пракси“, закључио је Поповић.