Поповић и Аксијонов: Питање Крима је решено, неопходна интензивнија билатерална сарадња Србије и Крима

15. марта 2017.

by / 0 Comments / 113 View / 15. марта 2017.

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић састао се данас у Симферопољу са председником Аутономне Републике Крим Сергејом Аксијоновим. На састанку је било речи о унапређењу билатералне сарадње Србије и Крима.

„Питање Крима је решено и већини западних држава и политичара је јасно да његово враћање у претходни систем није могуће“, напоменуо је Поповић.

Поповић и Аксијонов су се сложили да је од највећег заједничког интереса да владе Србије и Крима у будућности развијају чвршће економске односе, уз оцену да за то постоји огроман потенцијал.

Поповић је истакао да је Крим у овом тренутку једно од тржишта са највећим инвестицијама и растом у Европи, док је Србија једина европска држава која може да извози своју робу на територију Крима без царина. „Уз то, Крим одликује лака транспортна доступност која отвара пут за снабдевање читавог југа Русије производима из Србије“, објаснио је Поповић.

Према његовим речима, највећи потенцијал за развој економске сарадње Србије и Крима налази се у областима грађевинарства, пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма. „Србија треба да искористи тај потенцијал у највећој могућој мери, јер је то пут за остварење привредног раста и отварање нових радних места“, рекао је председник СНП.

Коментаришући референдум на Криму из 2014. године, Поповић је оценио да су грађани Крима скоро једногласно одлучили да се Крим врати тамо где је у историјском и духовном смислу одувек и припадао – под окриље Русије.

Поповић је подсетио да је Крим 1954. године, административном одлуком комунистичких власти, на челу са Никитом Хрушчовим, отргнут од Русије и предат Украјини. „Ова одлука је донета практично преко ноћи, упркос противљењу већинског руског становништва на Криму. Зато је потпуно разумљива одлука грађана Крима да своју будућност вежу за Русију, уместо да остану под влашћу антируског режима после државног удара у Украјини“, навео је он.

Председник Српске народне партије истакао је да је Русија данас довољно војно и економски моћна да обезбеди очување свог територијалног интегритета, упркос сталним напорима појединих западних земаља да Русију дезинтегришу и ослабе.

Делегација Српске народне партије, предвођена председником СНП Ненадом Поповићем, данас и сутра борави у званичној посети Криму где ће учествовати у свечаном обележавању трогодишњице спровођења референдума о присаједињењу Крима Русији. Поред Поповића, делегацију СНП чине народни посланици Јован Палалић, Снежана Петровић и Огњен Пантовић, као и председници војвођанског, односно београдског одбора ове партије, Велимир Марјановић и Марија Радуловић.