Понављачи историје: Хрватска сатнија у новом походу на Русију

15. јула 2016.

by / 0 Comments / 79 View / 15. јула 2016.

Блог председника Ненада Поповића

„На исток иде сатнија“ није нова песма Марка Томпсона, али ме не би изенадило када би усташки певач снимио корачницу о одласку елитне јединице хрватске војске на границу Русије. И председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић донела је Хрватима из Варшаве, где је учествовала на самиту лидера НАТО, радосне вести. Објавила је да ће одушевљено, као главнокомандујућа хрватске војске, поздравити елитну јединицу која треба да се придружи НАТО снагама на граници са Русијом.

Хрвати су, дакле, за Русију спремни! Поново спремни! Понекад ми се чини да сам досадан самоме себи, али не могу да поверујем како се историја понавља у готово најситнијим детаљима и како се сви праве да то не виде. Kако другачије објаснити не само Kолиндино, већ и одушевљење читаве европске Хрватске, која с поносом најављује да ће се њихове најјаче снаге упутити у нову авантуру на исток.

Некада се томе, као сада Kолинда, радовао поглавник нацистичке Независне државе Хрватске Анте Павелић који је читаву пуковнију усташа послао у Стаљинград. Били су познати под именом Хрватска легија. Одмах су се прикључили Хитлеровој армији групе Југ. Усташку јединицу је у Русији лично обишао Анте Павелић, поносан што хрватске усташе ратују раме уз раме са Хитлеровим нацистима у рату против Русије.

То је истина коју не могу потиснути никакве испразне фразе о Уједињеној Европи, демократској Хрватској и људским правима. Шта би рекли данас антифашисти када би видели како је назови демократска хрватска војска устројена по формацији, називима јединица и чиновима као усташка нацистичка војска зла, која је починила најстрашније злочине против Срба, Јевреја и Рома током Другог светског рата. И шта би помислили када би чули одушевљење које се шири широм лијепе њихове – да сатнија специјалаца одлази да се прикључи НАТО снагама које прете Русији.

Овога пута, хрватске снаге, а заправо је реч о једној чети, одлазе северније него некада, за време Другог светског рата. Ускоро ће бити стациониране у некој од балтичких република на границама Русије.

Kоме ће се тада молити хрватски војници? Сасвим је сигурно, молиће се кардиналу Алојзију Степинцу који је благосиљао злочине над Србима током усташке НДХ и кога Ватикан намерава да прогласи за свеца.

Хрвати заједно са снагама НАТО данас опкољавају Русију, са истим покличима, са истом радошчу, молитвама и идејама, као када су били део Хитлеровог војног савеза. Сада се тај војни савез који је пригрлио хрватску сатнију, зове НАТО. И сада је Степинац кандидат за свеца.

И ништа се не мења. И Павелић и Kолинда су имали готово невероватно исте аргументе за слање трупа у рат са Русијом. Нарочито им је сметао, као што им и сада смета, савез Русије и Србије. Јасно је да Запад и Хрвати нису ни за длаку променили мишљење о Русима и Србима. Питање је само да ли ћемо и ми најзад схватити ко нам је заиста брат, а ко нам је увек радио иза леђа и за вратом!

И Адолф Хитлер, и Анте Павелић, и усташе су под Стаљинградом доживеле тежак пораз. Њихово царство зла, њихова визија света као џиновског концентрационог логора са гасним коморама и бодљикавом жицом, никада није заживела. И никада неће.

Снаге антифашизма које данас желе праведан свет без доминације, наметања силе, новог фашизма и тоталитаризма који су само прерушени у нове политичке и војне савезе, свесне су опасности која угрожава слободу човечанства. Русија, Kина и још много земаља које штите идеје слободе и правде, нису ни наивне, ни слепе, ни слабе.

Русија и Србија су увек биле на страни антифашизма и слободе. Хрватска је увек била на страни нациста. Мудри народи уче из историје. Они, мање паметни, понављачи су историје. Сада сам убеђен да ће Хрватска поново пасти на испиту историје зато што се, као идеолошка и правна наследница злочиначке НДХ, никада није суочила са својом нацистичком прошлошћу и оградила од геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата. Поносам сам што се на страни слободе поново налази наша Србија. Али, свестан сам да се за ту слободу свакога дана морамо борити, како идеологија новог нацизма никада не би победила у нашој земљи, као што се то догодило у Украјини. Повампирење нацизма у Украјини довело је до тога да данас, као пре више од 70 година у белоруском селу Хатину, украјински нацисти – овог пута у Одеси – спаљују живе цивиле.

Српске патриоте и антифашисти никада неће дозволити да српски војник крене на Русију. Нећемо дозволити да Србија крене на било кога. Србија ће само бранити свој народ, своју част и своје државне и националне интересе, као што је то чинила увек у својој историји. Са свим државама треба да сарађујемо, али наше кључне националне интересе можемо да одбранимо само уз помоћ оних који су нам увек у прошлости били браћа и савезници, а никако са онима који су нас у Другом светском рату системски уништавали, а касније у модерној историји бомбардовали и покушали да нам одузму део државне територије.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић