Политика и фудбал: Русија опет игра за Србију!

5. маја 2016.

by / 0 Comments / 56 View / 5. маја 2016.

Блог председника Ненада Поповића

 

Често се трудим да догађаје не посматрам искључиво као политичар, како бих покушао да стекнем реалнију слику о појединим догађајима и личностима и тиме избегнем могуће замке као што су интереси, такозвана политичка коректност или тренутна позиција у страначком распореду снага.
Зато сам се, измакнувши се са политичког терена за тренутак, упитао – шта могу помислити наши грађани о одлуци Русије да не гласа за пријем лажне државе Kосово у УЕФА. И како ће коментарисати изјаву руског министра спорта и председника Руског фудбалског савеза Виталија Мутка, да ће руска фудбалска репрезентација избегавати сусрете са такозваном косовском селекцијом све до политичког регулисања тог питања.
Опет је, дакле, Русија отворено заступала интересе Србије у међународним организацијама. Фудбалским речником казано – Русија је опет играла за нас! Мутко је још и рекао да се нада да УЕФА неће стављати руску и такозвану косовску репрезентацију да играју у истој групи на неком од такмичења.
Руски политички и спортски званичници без пардона су оценили да је улазак Kосова у УЕФА грубо кршење статута Европске фудбалске организације и међународног права.
Шта је, питам се, још потребно да Русија учини, како би поједини интелектуалци општег смера схватили ко је највећи и најискренији пријатељ Србије? Треба, зато, стално подсећати да је Москва уложила вето, спречивши британску резолуцију о Сребреници. Да Русија тада није реаговала, да је остала ван игре, Срби би били осуђени од стране Уједињених нација као геноцидан народ, што није доживела чак ни нацистичка Немачка. И није нас Русија условљавала својим ветом. Није тражила никакву противуслугу од Србије. Само је спречила срамотни покушај да будемо заувек жигосани као геноцидан народ.
Потом је Русија снажним дипломатским напорима, спречила улазак нарко-државе Kосово у Унеско. Сада Русија не само да осуђује срамно мешање УЕФА у политику, већ не жели да руска реперезентација игра утакмице са измишљеном творевином на српској земљи.
Али, ако неки припадници елите још имају било какву сумњу у искрено руско пријатељство, наш народ те сумње одавно нема. Огромна већина грађана залаже се за још ближу и отворенију сарадњу са Русијом, зато што се из авиона види ко нам је искрени пријатељ и старији брат. И ко је заиста прави савезник Србије.
Русија игра за нас и са нама у УН, у Унеско, и у УЕФА, као и у осталим међународним и спортским организацијама. Србија увек зна да на кога са сигурношћу увек и безусловно може да рачуна када се нађе у невољи.
Kада се човек одмакне из свакодневне политике и интереса, ствари постају јасне као дан! Зато братски однос Срба и Руса постаје ствар логике, а не само емоција. Само људи који нам не мисле добро, мисле да имамо веће пријатеље од Руса! У то ме још једном уверио фудбал. Зато је фудбал више од игре!

Ненад Поповић, председеник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић