Поглавља важнија од сећања: Идеологија јаме и каме

7. јула 2016.

by / 0 Comments / 597 View / 7. јула 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Италијански фашисти били су згрожени призорима ужаса на острву Паг, када су видели логоре смрти за Србе и Јевреје, у лето 1941. године. У увалу Слано, стизали су бродови и из њих су се чули јецаји жена, деце и мушкараца. Најслабије, усташе су одмах бацале у море.

Остали су довођени на острво чија камена површина подсећа на месечевог тло. Усташе су мучиле Србе и Јевреје жеђу, излагали су те несрећне људе сунцу, мецима и ками.

Дуго се скривала истина о острву смрти. Kао што се скрива да у Јадовну још постоје јаме у које су бацана тела српске деце, жена и стараца.

Њихове кости и данас леже на дну тих јама, као што посмртни остаци хиљада невиних жртава усташког ножа, из крашких јама које су отркивене после ослобођења, још нису сахрањене.

И у логорима на Пагу, још се могу наћи остаци бодљикаве жице. Хрватске власти се чак ни не труде да макар уклоне остатке логора који је саблазнио италијанске и СС трупе, па су наложили да се усташки логори затворе. Усташе су потом своју индустрију смрти преселили у Јасеновац. Масовно убијање започето је дан после оснивања Независне државе Хрватске, 11. априла. За четири месеца ликвидирано је више од 40.000 људи. Прекјуче су потомци жртава, верници и СПЦ обележили 75. годишњицу страдања Срба у Јадовну, и комплексима логора Госпић и острво Паг… На тој тужној годишњици није било званичника државе Србије. Наша држава им ове године није одала почаст, јер су имали, наводно, важнија посла: разговарали су са државом наследницом НДХ о „отварању поглавља“. Шта је то Србија отворила, када није затворено најважније поглавље – страшан геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата спроведен од стране правне наследнице НДХ и данашње најмлађе чланице ЕУ.

Да ли је ЕУ која признаје континуитет усташких злочина, каме и бодљикаве жице и при том условљава потомке жртава, истински идеал коме треба да стремимо?

Шта би нам рекли наши преци о томе, они који су бацани у јаме и море? Да ли би били поносни на своју децу, на нас?

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић