Петрић за Космополскају правду: Само уједињени показујемо патриотизам на делу

3. априла 2016.

by / 0 Comments / 99 View / 3. априла 2016.

У Србији се ових дана присећају погинулих у НАТО бомбардовању. „КП“ је одлучила да поразговара са функционером Српске народне партије (СНП) Миланом Петрићем, јединим послаником српског парламента, који је гласао против новог споразума Србије са НАТО алијансом који је био потписан пре месец и по дана упркос константном понављању државног врха да је позиција Србије војна неутралност.

Да ли сте можда случајно погрешили када сте гласали против споразума са НАТО-ом?

Можда некоме тако делује с обзиром на то да сам једини у Скупштини Србије гласао против споразума, али је истина да управо мој глас представља чак 90 одсто српског народа који по свим истраживањима не жели Србију у НАТО пакту. Дакле, грешка би била да нисам послушао свој народ који у Парламенту и заступам.

Шта мислите уопште о сарадњи Србије са НАТО-ом?

Србија је војно неутрална држава. Сарадња са НАТО може и мора да буде искључиво у оквирима које Резолуција Скупшине Србије о војној неутралности Србије дозвољава. Зато сам и гласао против последњег Споразума о сарадњи Србије и НАТО пакта јер по оцени Српске народне партије, представља одступање од позиције војне неутралности. Упркос притисцима да се сарадња са НАТО подигне на виши ниво, програм „Партнерство за мир“ је за моју партију довољан и највиши потребни вид сарадње између Србије и НАТО. Србија не сме да пређе црвену линију уласка у НАТО, јер то није у њеном политичком и економском интересу. Ми треба да пружимо активан допринос глобалној безбедности кроз сарадњу са безбедносним организацијама и на западу и на истоку, али је битно да Србија то чини искључиво на темељима војне неутралности.

Значи има притиска Запада да Србија на „мала врата“ уђе у НАТО?

Огроман незваничан притисак на власт у Србији постоји већ годинама и огледа се кроз разне „препоруке“, посете НАТО званичника, скупове који предочавају наводне предности сарадње са Алијансом… Таквим неискреним приступом НАТО покушава да ампутира своју одговорност за све што је учинио Србији: Бомбардовао је моју земљу са циљем да створи лажну државу Косово, бомбардовао је Републику Српску, логистички је помогао спровођење операције Олуја у којој је 250.000 Срба прогнано из Крајине, а данас ствара непријатељску албанску војску на територији јужне српске покрајине. Зато СНП инсистира да одлуку о чланству у НАТО не могу да доносе владе које доживљавају притисак дела западних земаља, већ то, путем референдума, мора да одлучи српски народ који је од НАТО пакта највише претрпео и страдао.

Шта би онда Србија требала да уради поводом тих притисака?

Да учврсти позицију војне неутралности и успостави равноправну сарадњу са свим војним савезима, а то подразумева и сарадњу са ОДКБ.

Да ли се Ваш приватни став према НАТО разликује од става функционера СНП?

Мој став који сам изнео у Скупштини Србије гласајући против споразума Србије и НАТО одражава став целе СНП. Као што је председник партије Ненад Поповић више пута поручио, ми ћемо на том ставу наставити да инсистирамо исто као као што ћемо наставити и нашу иницијативу прикупљања 100.000 потписа за референдум против чланства Србије у НАТО.

Зашто се СНП одлучила за сарадњу са СНС на предстојећим изборима?

СНП се придружила коалицији око СНС-а како би подржала национално јединство, а не националне поделе. Најважнији задатак који повезује све политичке актере у Србији данас је да грађанима омогуће да раде, зараде и од тога пристојно живе. Интерес и будућност народа мора да нам буду на 1. месту. За СНП шанса за нова радна места налази се у развоју економске сарадње са Русијом. Зато је циљ СНП да после избора, кроз институције система Републике Србије, допринесе развоју најбољих политичких, економских, војних и свих других односа са Русијом. Коначно је дошло време да Србија почне да развија системску и планску сарадњу са Русијом као што то чини са Европском унијом. То подразумева да после избора буду формиране нове државне институције за развој сарадње са Русијом, по узору на постојеће институције за развој сарадње са ЕУ, које ће представљати механизам за операционализацију свеобухватне стратегије развоја међудржавних односа Србије и Русије.

Да ли патриотски блокови Србије имају снагу?

Патриотска идеја у Србији увек има снагу, али потребни су људи који ту идеју могу да афирмишу и представе на прави начин. Да је заступају кроз институције система. Само тако можемо да одбранимо националне интересе Србије и покажемо патриотизам на делу.

Космополскаја правда