Пантовић: Српски народ јединствен, нема промене имена Републике Српске

26. јануара 2019.

by / 0 Comments / 135 View / 26. јануара 2019.

„Најава Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, да ће Уставном суду БиХ поднети иницијативу за укидање имена Републике Српске представља наставак политике урушавања Републике Српске и односа међу народима у БиХ“, изјавио је Огњен Пантовић, члан председништва СНП и народни посланик.

Према његовим речима најава ове иницијативе није ништа ново, гледајући све активности политичког Сарајева у протеклом времену. Он је такође подсетио да је пре 4 године исти тај Уставни суд, на иницијативу Бакира Изетбеговића донео је одлуку о неуставности Дана Републике Српске, деветог јануара.

„Српски народ је на демократски начин, референдумом одбацио ову антидејтонску и политичку одлуку и показао да ће се одупрети и свим будућим нападима којима буде изложен. Имао сам ту срећу и задовољство да као једини представник Србије будем тај дан са својим народом у Бањалуци и заједно са њима прославим ту велику победу. Сигуран сам да је расположење српског народа и данас исто и да неће допустити урушавање своје државе, рекао је Пантовић.

Он је рекао да се проблеми у Босни и Херцеговини јављају због тога што се не поштује Дејтонски мировни споразум и због снажне активности дела међународне заједнице која би хтела да од БиХ направи унитарну земљу.

„Ако погледате изворни Дејтонски споразум видећете да је данашња БиХ створена од Републике Српске и Муслиманско-хрватске федерације, како се тада звала и да је Република Српска један од потписница тог споразума. Република Српска према том споразуму има све одлике државности, које су каснијим антиуставним одлукама високих представника делимично укинуте. Према томе јасно ко данас не поштује Устав БиХ и ствара нестабилност, додао је Пантовић.

„Република Српска је настала демократским путем, као израз воље српског народа да живи у слободи, одбрањена је у крвавом рату и као таква представља једну од највећих победа српског народа у 20. веку. Она је гарант да нам се на тим просторима никада више неће догодити злочини које смо као народ доживели у Другом светском рату и рату на просторима бивше СФРЈ. На нама је данас да је бранимо, сачувамо и оснажимо како би српски народ живео слободан у миру, као и сви остали народи“, закључио је Пантовић.