Palalić za „Parlamentarnu gazetu“: Balkanu preti velika kriza – Srbija da se zaštiti uz pomoć Rusije

16. maja 2017.

by / 0 Comments / 41 View / 16. maja 2017.

„Situacija na Balkanu je ozbiljna, čak i dramatična. To se naročito vidi na primeru Makedonije gde se nastavlja kriza oko formiranja nove vlade, a koja je izazvana dogovorom Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva sa albanskim partijama koje podržava zvanična Tirana“, izjavio je Jovan Palalić, narodni poslanik i generalni sekretar Srpske narodne partije za ruski list „Parlamentarna gazeta“.

Kako je naglasio, zahtevi Albanaca koji čine koaliciju sa Zaevom faktički  vode ka federalizaciji pa čak i podeli Makedonije.

„Očigledno je da su ubrzani procesi za stvaranje takozvane „Velike Albanije“ koja bi obuhvatila delove Makedonije, Crne Gore, Grčke, centralne Srbije i pokrajine Kosovo i Metohija. Upravo na to su mislili premijer Albanije Edi Rama i takozvani predsednik Kosova Hašim Tači kada su faktički ucenjivali Evropsku uniju rekavši da ako Evropa ne želi Albaniju i Kosovo u sastavu EU, onda će svi Albanci iz regiona da se ujedine u jednu državu“, objasnio je on.

Palalić smatra da su „u situaciji kada novi predsednik SAD još nije konsolidovao vlast, predstavnici američkih političkih krugova, koji su ranije učestvovali u različitim kriznim situacijama na Balkanu, odlučili da iskoriste svoje verne saveznike – Albance sa ciljem da destabilizuju situaciju u nekim državama regiona“.

„Očigledno je da računaju na to da te snage izazovu nove sukobe na Balkanu i tako stave region pod svoju kontrolu. Nije slučajno što je tokom eskalacije krize u Makedoniji novi američki predsednik potpisao dokument koji ratifikuje protokol o prijemu Crne Gore u NATO. Pri tom ta republika postaje član pakta suprotno volji većine njenih građana, koji se i dalje sećaju NATO bombardovanja 1999. godine“, precizirao je Palalić.

On je istakao da se „u takvoj situaciji Srbija nalazi u veoma specifičnom položaju, jer je jedina zemlja na Balkanu koja nema nameru da se učlani u alijansu i pridržava se pozicije vojne neutralnosti, ali pri tome pokušava  i da očuva svoj teritorijalni integritet“.

„Uz sve to sud u Francuskoj odbija zahtev Srbije da izruči bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, uprkos ubedljivim dokazima o učinjenim ratnim zločinima u južnoj srpskoj pokrajini. Pri tome ni na izjave o „Velikoj Albaniji“, ni na oslobađanje Haradinaja nisu usledile osuđujuće reakcije od strane SAD i EU. Sve ovo govori da u bliskoj budućnosti možemo da očekujemo novu krizu na Balkanu, koja će za cilj imati uspostavljanje potpune kontrole zapada nad regionom i naglo slabljenje uticaja Srba, kao jednog od najvećih naroda na Balkanu“, upozorava narodni poslanik SNP.

Palalić zaključuje da „Srpska narodna partija vidi Rusku Federaciju kao od najvažnijih saveznika Srbije u dugoročnoj perspektivi. Naš zajednički interes je da sačuvamo nezavisnost balkanskih država jer će to biti jedina garancija samostalnosti njihovih naroda“.