Палалић за „Парламентарну газету“: Балкану прети велика криза – Србија да се заштити уз помоћ Русије

16. маја 2017.

by / 0 Comments / 55 View / 16. маја 2017.

„Ситуација на Балкану је озбиљна, чак и драматична. То се нарочито види на примеру Македоније где се наставља криза око формирања нове владе, а која је изазвана договором Социјалдемократског савеза Македоније Зорана Заева са албанским партијама које подржава званична Тирана“, изјавио је Јован Палалић, народни посланик и генерални секретар Српске народне партије за руски лист „Парламентарна газета“.

Како је нагласио, захтеви Албанаца који чине коалицију са Заевом фактички  воде ка федерализацији па чак и подели Македоније.

„Очигледно је да су убрзани процеси за стварање такозване „Велике Албаније“ која би обухватила делове Македоније, Црне Горе, Грчке, централне Србије и покрајине Косово и Метохија. Управо на то су мислили премијер Албаније Еди Рама и такозвани председник Косова Хашим Тачи када су фактички уцењивали Европску унију рекавши да ако Европа не жели Албанију и Косово у саставу ЕУ, онда ће сви Албанци из региона да се уједине у једну државу“, објаснио је он.

Палалић сматра да су „у ситуацији када нови председник САД још није консолидовао власт, представници америчких политичких кругова, који су раније учествовали у различитим кризним ситуацијама на Балкану, одлучили да искористе своје верне савезнике – Албанце са циљем да дестабилизују ситуацију у неким државама региона“.

„Очигледно је да рачунају на то да те снаге изазову нове сукобе на Балкану и тако ставе регион под своју контролу. Није случајно што је током ескалације кризе у Македонији нови амерички председник потписао документ који ратификује протокол о пријему Црне Горе у НАТО. При том та република постаје члан пакта супротно вољи већине њених грађана, који се и даље сећају НАТО бомбардовања 1999. године“, прецизирао је Палалић.

Он је истакао да се „у таквој ситуацији Србија налази у веома специфичном положају, јер је једина земља на Балкану која нема намеру да се учлани у алијансу и придржава се позиције војне неутралности, али при томе покушава  и да очува свој територијални интегритет“.

„Уз све то суд у Француској одбија захтев Србије да изручи бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја, упркос убедљивим доказима о учињеним ратним злочинима у јужној српској покрајини. При томе ни на изјаве о „Великој Албанији“, ни на ослобађање Харадинаја нису уследиле осуђујуће реакције од стране САД и ЕУ. Све ово говори да у блиској будућности можемо да очекујемо нову кризу на Балкану, која ће за циљ имати успостављање потпуне контроле запада над регионом и нагло слабљење утицаја Срба, као једног од највећих народа на Балкану“, упозорава народни посланик СНП.

Палалић закључује да „Српска народна партија види Руску Федерацију као од најважнијих савезника Србије у дугорочној перспективи. Наш заједнички интерес је да сачувамо независност балканских држава јер ће то бити једина гаранција самосталности њихових народа“.