Палалић у Санкт Петербургу: Србији је потребна ближа сарадња са ОДКБ

20. априла 2017.

by / 0 Comments / 47 View / 20. априла 2017.

„Србија жели да са пријатељским државама, чланицама ОДКБ, у наредном периоду ојача своју сарадњу и партнерство. Као и на евроазијском простору и на Балкану постоје слични безбедносни изазови и претње. У нашем региону то су појава и ширење исламског екстремизма који своја упоришта има на простору наше јужне покрајине Косово и Метохија као и у Босни и Херцеговини“, рекао је Јован Палалић, народни посланик, члан председништав и генерални секретар Српске народне партије обраћајући се на седници Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу Парламентарне скупштине ОДКБ која се одржава у Санкт Петербургу.

Он је поручио да „НАТО све агресивније настоји да стави под своју контролу цео Балкан и отуда притисци да у своје чланство увуче Црну Гору и Босну и Херцеговину, а да на КиМ створи Војску Косова“.

-Албанија жели да оствари пројекат стварања такозване Велике Албаније, што прећутно подржава низ западних земаља. У државама региона стварају се кризе и поделе у друштвима како би њихове владе биле слабе и подложне спољним утицајима. Мигрантска криза може у сваком тренутку да добије још шире размере услед сукоба Турске и Европске уније – истакао је Палалић.

Како је нагласио „у Босни и Херцеговини је притисак да Република Српска буде укинута све јачи“.

– Из свих ових разлога Србија мора да инатензивира своју сарадњу са партнерским државама из ОДКБ како би подигла своју војну моћ и ојачала своју безбедност. Зато поздрављамо учешће Војске Србије на заједничким вежбама са војскама држава ОДКБ која ће бити одржана у септембру у Казахстану. Верујемо да ће тих вежби у будућности бити још више – рекао је народни посланик СНП.

Палалић је поручио да је „Србија захвална државама ОДКБ што подржавају њен територијални интегритет и борбу да очува Косово и Метохију као неотуђиви део Србије“.