Палалић у Москви на Међународном форуму „Развој парламентаризма“

2. јула 2019.

by / 0 Comments / 36 View / 2. јула 2019.

Јован Палалић, генерални секретар Српске народне партије и народни посланик, на позив Државне Думе Руске Федерације, учествовао је у Москви на Међународном форуму “Развој парламентаризма“.

Овај важан међународни форум који је окупио представнике парламената из преко 50 земаља отворили су Вјачеслав Володин председник Државне Думе, Валентина Матвијенко председник Савета Федерације Русије и Сергеј Лавров министар спољних послова Русије.

Палалић је у оквиру свог излагања на панелу посвећеном међународној парламентарној сарадњи истакао да се парламентаризам данас суочава са многим изазовима, почев од нарушавања равнотеже поделе власти у корист извршне власти, ширења лажних вести који утичу на рад посланика па до различитих видова директних и индиректних притисака.

Генерални секретар СНП је истакао да је у тим околностима слабљења улоге парламената у демократским системима важна међусобна сарадња на међународном нивоу, те солидарност, подршка и разумевање, уз размену мишљења и искустава јер су изазови за све парламентарце исти.

У том смислу је осудио праксу увођења санкција колегама посланицима из Русије и позвао парламенте појединих западних земаља да напусте праксу кажњавања за изнето мишљење које је у функцији заштите интереса сопствених земаља, јер такви поступци су недемократски.

Палалић је истакао да се и српски посланици суочавају на међународним форумима са различитим врстама притисака, како би одустали од борбе за Косово и подвукао да се Србија никада неће одрећи Косова коликим год притисцима или уценама били изложени и да је Косово заувек Србија.

На крају Јован Палалић се захвалио колегама који су подржали Србију у одбрани њених легитимних интереса, јер су тиме подржали и основне принципе међународног права.

Позвао је колеге да остану храбри и поврате слободу деловања, како би парламенти поново имали значајну улогу какву заслужују као највиши представници грађана.

Такође, Палалић је имао кратке сусрете са Петром Толстојем потпредседником Државне Думе и Константином Косачовим председником комитета за спољне послове Савета Федерације у којима се разговарало о даљем унапређењу сарадње Србије и Русије.