Палалић: Србији је потребна професионална и јака јавна управа

6. октобра 2017.

by / 0 Comments / 39 View / 6. октобра 2017.

„Србија мора да настави реформе у јавном сектору да би била у потпуности уређена држава. Зато је стручно усавршавање у јавној управи јако важно а предложени Закон о Националној академији за јавну управу и Предлог закона о изменама и допунама закона о државним службеницима, корак у правом смеру“, рекао је Јован Палалић, народни посланик Српске народне партије.

Он је на заседању Скупштине Србије истакао да предложени закони имају систематичан и организован приступ управљању кадровима у јавној управи.

„Реформе у јавном сектору обухватају неколико сегмената. Први је утврђивање законодавног и институционалног оквира, други рационализација јавне управе, трећи Е-управа а четврти перманентна обука кадрова. Иако се прича да нам је Национална академија за јавну управу наметнута, не бих се сложио. Овакву институцију имају све уређене државе света“, објаснио је Палалић.

Он је навео пример Француске која има најорганизованију државну управу и чак Националну школу за администрацију.

„Србија треба да следи најбоље примере из Европске уније и њених чланица. Државна управа је срж и мотор сваке земље. Зато је неопходно да увек буде јача и боља, да ради брзо и енергично. Ови закони су први корак како би у наредном периоду формирали државне службенике који ће бити патриоте, посвећени својој држави и поштовању њених закона. Зато позивам све колеге посланике да подрже ове предлоге закона“, закључио је Палалић.