Палалић: Србија да развија сарадњу са Русијом а не да хита ка ЕУ

13. новембра 2016.

by / 0 Comments / 55 View / 13. новембра 2016.

О односима Србије и Русије у ексклузивном интервјуу за «Парламентарну газету» говори посланик Народне скупштине Републике Србије и генерални секретар СНП, Јован Палалић.

Данас се са разних страна често чује да Србија мора да бира између ЕУ и Русије. Да ли је то заиста тако? Каква је позиција ваше партије?

– Српска народна партија сматра да Србија мора да се руководи сопственим интересима. У овом тренутку, по мишљењу моје партије, Србији није у интересу да постане чланица Европске уније. Њен интерес је развијање искључиво узајамно исплативих економских односа са земљама ЕУ. Не смемо да дозволимо да се Србија нађе у ситуацији да мора да бира да ли ће сарађивати са Руском Федерацијом или не, односно да ли ће уводити санкције Русији. То би било против наших политичких и економских интереса. Али пре свега, неморално. Русија је наш најближи политички и економски партнер. И зато не треба да прихватамо никакве уцене ЕУ. СНП сматра да је важно да Србија потпише споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом, а не да хита у ЕУ. У последње време званични представници Брисела дају изјаве из којих може да се закључи да, уколико Србија жели наставак евроинтеграција, притисак да уведемо санкције Русији ће бити све јачи. То је погрешна политика и зато СНП предлаже да се Србија одрекне приступања ЕУ али да сачува одличне односе са земљама чланицама Уније. Наш циљ треба да буде следећи: Најбољи односи са Руском Федерацијом и добри економски односи са ЕУ.

Али ипак преговори о приступању Србије и ЕУ се настављају. Како оцењујете њихово тренутно стање? Да ли је могућ напредак ка чланству?

– Преговори са ЕУ су условљени решавањем статуса Косова и Метохије. ЕУ је намерно у процес преговора ставила поглавље 35 о КиМ, пуно неодређених услова које Београд мора да испуни у процесу преговора са Приштином. Али они у пракси значе врло конкретне ствари. Прогрес Србије на путу евроинтеграција директно је условљен уступцима које Срби морају да направе у односу на косовске Албанце и да на крају власт у Београду усклади позиције са већином европских земаља и призна независност Косова. Док Србија не пристане на то, мислим да озбиљног напретка у евоинтеграцијама неће бити. Зато моја партија инсистира на заустављању овог процеса јер он не води никуда. Србија је испунила много тачака Бриселског споразума о нормализацији односа са Косовом, а Приштина није испунила најважнији услов, а то је формирање ЗСО. При томе Брисел чак ни не захтева од њих да то испуне, али зато наставља да врши притисак на Београд. Такав «дијалог», у коме је ЕУ стала на страну косовских албанаца у супротности је са интересима Србије.

Значи Ви не видите перспективу у дијалогу Београда и Приштине?

– Перспективе практично нема јер Приштина не жели да испуни кључне тачке Бриселског споразума, а ЕУ фактички то од ње ни не тражи.Осим тога, косовски Албанци усвајају законе помоћу којих желе да присвоје српску имовину на Косову, између осталог комбинат «Трепча». Србија захтева одржавање преговора о питању имовине али не добија подршку од стране ЕУ. Брисел ћути. Због тога сматрам да су преговори између Београда и Приштине у ћорсокаку.

Како Србија може да одбрани своју имовину на КиМ?

– Узимајући у обзир тешку позицију у којој се Србија нашла након НАТО бомбардовања и уклањања војних и полицијских снага са територије КиМ, могућност физичке заштите српске имовине постоји само на северу покрајине. За остатак косовске територије ми морамо константно да информишемо међународну јавност и потенцијалне инвеститоре који могу да буду заинтересовани за куповину те имовине. Морамо јасно да им кажемо да је она у власништву Србије и да је албанска страна узурпирала. Треба им јасно ставити до знања да, ако купе имовину од такозваних косовских власти, Србија ће тражити да она буде враћена власнику. Тако је могуће спречити прелазак српске имовине у туђе руке. Неопходно је стално покретати питање наше имовине на КиМ на највишем дипломатском нивоу.

Шта Србија очекује од Русије по том питању?

– Од када се преговори о Косову уместо у УН воде под окриљем ЕУ, најбитније што Русија може да уради јесте да настави да пружа Србији снажну подршку у ставу да је Косово српска територија. А такође и да жестоко спречава све покушаје признавања Косова у Савету безбедности УН. Српска народна партија сматра да је то у овом тренутку потпуно довољно. Очекујемо да ће Русија у УН наставити принципијелну заштиту међународног права по којем је Косово део Србије.

Да ли постоји вероватноћа да Србија уведе санкције Русији? Шта треба да се деси да би се то догодило?

– Не могу ни да замислим да се нешто тако неморално деси. Нема Србина који би подржао такав корак. Иако постоје притисци од стране ЕУ, сматрам да се то никада неће догодити.

У којим правцима билатералне сарадње Србије и Русије треба појачати активности?

– Србија и Русија имају неколико стратешких праваца у сарадњи које треба интензивирати. СНП сматра да Србија мора да обезбеди дипломатски имунитет припадницима Руско-српског хуманитарног центра у Нишу. И то треба урадити што пре. Такође постоји могућност за развој војно-техничке сарадње кроз куповину новог наоружања и сервиса већ постојеће технике. Србија би такође могла на виши ниво да подигне сарадњу са ОДКБ и да учествује у мировним операцијама под окриљем УН. У економској сфери – то је завршетак инфраструктурних пројеката у Србији у којима учествују руске компаније, као на пример тренутна реконструкција пруга. Такође, очекујемо долазак нових руских инвеститора. Сматрамо да је подршка Русије у процесу потписивања споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом веома битна. Што се тиче политичке сарадње, Србија и Русија морају увек да подржавају једна другу у међународним организацијама. То мора да буде усаглашена политика двеју скупштина и влада. Користим ову прилику да се захвалим Руској Федерацији јер је спречила да Косово постане члан УНЕСКО и ставила вето на резолуцију о геноциду у Сребреници.

Парламентарна газета