Оливера Павићевић: Афричка куга свиња – озбиљна претња за земље Балкана

23. марта 2019.

by / 0 Comments / 35 View / 23. марта 2019.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштила је да је тренутно ово обољење забележено у Румунији ,Бугарској, Мађарској, Пољској, Русији, Украјини, Литванији, Летонији  и Републици Чешкој.

Сталним резервоаром вируса сматрају се афричке дивље свиње које не оболе али су дуготрајне клицоноше. Овим вирусом могу бити заражени  и крпељи који се такође сматрају преносиоцима ове болести.

Ово инфективно обољење свиња узрокује ДНК вирус који спада у род Асфивируса из породице Асфарвиридае.

Приликом избијања болести свиње се инфицирају контактом  домаћих и дивљих свиња које носе крпеље, увођењем нових свиња у стадо, храњењем свиња контаминираним помијама које нису прокуване, кретањем возила и људи на веће удаљености,  јер вирус у спољашњој средини може преживети дуг период времена уколико се налази у протеинском медиуму (месо, крв, фецес, коштана срж). Болест није зооноза и не преноси  се на човека. Ово вирусно обољење се не лечи и не постоји  жаштитна вакцина.

Посебно истичем да је зараза  откривена на фарми недалеко од Темишвара у Румунији  што је надлежне активирало на увођење и спровођење мера предустрожности, односно контролу  граничних прелаза, аеродрома, као и забрана увоза свињског меса и прерађевина од меса из земаља погођених овим обољењем. Због појаве ове болести у Мађарској на граничним прелазима се контролише лични пртљаг као и производи од свињског меса који се одузимају, мада је ситуација мало боља због постављене ограде са Мађарске стране границе према Србији због миграната па је самим тим смањен слободан прелаз дивљих свиња на нашу територију ,што није случај на граници са Румунијом,  због тога сматрам да је Банат најугроженији.

У случају појаве ове болести сточарима прете тотални губици због тога што појава само једне заражене јединке на фарми повлачи еутаназију свих јединки са те фарме, што доводи до велике економске штете сточарима.

По мом мишљењу најугроженији су мали фармери, за разлику од великих фарми које имају висок ниво заштите, мали узгајивачи свиња каквих је више од 80% у Србији  у највећем су ризику због мањег нивоа заштите на својим фармама. Посебно истичем да  у случају појаве ове болести у нашој земљи сточни фонд свиња би био веома угрожен.

У спречавању појаве ове болести ангажовани су и ловци тако што смањују број јединки дивљих свиња одстрелом.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) наводи да је ово обољење претња за системе производње свиња. Не само да угрожава сигурност хране већ може имати далекосежне последице на међународни промет свињетине као резултат ограничења трговине.

ФАО је покренуо ванредни пројекат под називом –Хитна припрема земаља Балкана за афричку кугу свиња са циљем дефинисања стратегије, превенције и контроле у региону, због тога што Балкан никада до сада није био изложен афричкој свињској куги.

Аутор текста је Др  вет. мед. Оливера Павићевић