Огњен Пантовић: Изградити Меморијални комплекс српских жртава геноцида

23. јуна 2018.

by / 0 Comments / 279 View / 23. јуна 2018.

„Величина једног народа се огледа у односу потомака према њиховим прецима, и зато је битно да се изгради Меморијални комплекс и да се направи јединствена база свих наших жртава геноцида током двадесетог века, као што је предлагао министар и лидер СНП Ненад Поповић“, рекао је Огњен Пантовић, народни посланик СНП, у свом обраћању на заседању Народне скупштине Републике Србије.

Он је у свом говору, расправљајући о Предлогу закона о ратним меморијалима изразио задовољство што је после доста година нарушавања нашег националног идентитета, дошло време када са поносом можемо слободно да се сећамо наше славне историје.

„Посебно је битно што Србија данас, националне празнике обележава заједно са Републиком Српском, чиме јасно јача јединство српског народа“, нагласио је Пантовић.

Он је указао на нашу страдалну прошлост подсећајући да је српски народ преживео три геноцида у двадесетом веку и да је процентуално у односу на број становника уз јеврејски народ преживео највећа страдања.

„Први геноцид се десио у Првом светском рату, када су аустроугарски војници, а и Хрвати пресвучени у њихове униформе, починили монструозне злочине. Други геноцид за време Другог светског рата, када је на подручју тзв. НДХ убијено преко милион Срба у логорима Јасеновцу, Јадовну, Пагу и Јастребарском, јединственом логору у свету специјализованом за погром деце“, подсећа Пантовић.

Према његовим речима геноцидна вертикала Хрватске се наставила и за време ратова на простору бивше Југославије, када је у акцији Олуја протерано преко 220.000 Срба, а убијено 2500 цивила.

„Ми данас имао велику шансу да неправду према овим жртвама исправимо. Потребно је да се изгради Меморијални комплекс српских жртава геноцида, оснује научно-истраживачки и образовни институт који ће се бавити истраживањем геноцида. Морамо да урадимо све како поколења која долазе не би заборавили наше жртве, то је једини гарант да нам се оне никада неће поновити“, закључио је Пантовић.