Одбор за заштиту животне средине СНП: Превентивне мере – кључ одбране од поплава

8. марта 2016.

by / 0 Comments / 103 View / 8. марта 2016.

Поводом елементарних непогода које су задесиле западне и централне делове наше земље, Српска народна партија најискреније саосећа са грађанима који су морали да напусте своје домове и исказује жаљење због материјалне штете која им је нанета због поплава. Чланови и симпатизери партије ће пратити стање на терену, од стране штабова за ванредне ситуације угржених подручја, и уколико буде било потребе, узеће учешће у кординираним акцијама, а све у циљу заштите становништва и природних добара.

Ресорни одбор за заштиту животне средине СНП апелује да нова Влада Републике Србије, која буде формирана након априлских избора, посебну пажњу посвети превентивним мерама спречавања поплава које ће у потпуности или бар делимично ублажити катастрофалне последице по људске животе, имовину и природна богатства. Ово се посебно односи на токове и сливна подручја река Западне Мораве и Колубаре, чије воде су како данас, тако и у мајским поплавама 2014. године нанела највећу штету грађанима који живе управо на тим подручијма.

Поменуте превентивне мере би се састојале пре свега у изради бујичних преграда на бујичним токовима сливова поменутих река, пошумљавању голети на падинама слива, чишћењу корита река од смећа и растиња и изради насипа. Како су главни узрочници наглих поплава управо бујични токови, изградња бујичних преграда представља неминовност и заједно са пошумљеним голетима, с обзиром на то да шуме апсорбују велике количине падавина, могу у потпуности да спрече нагле појаве поплавних таласа, а тиме и смањење негативних последица по грађане и природна добра.

Овакве превентивне мере изискују и релативно велика материјална средста. Међутим, Српска народна партија сматра да су животи грађана, њихова имовина и природни ресурси наше земље изнад свега и да таква средства могу да се обезбеде како из буџета Републике Србије тако и из домаћих и страних донација као из већ постојећих такси за водопривреду.