Ненад Поповић за црногорски Дан: Мило и Тачи дугорочно поражени

3. јануара 2017.

by / 0 Comments / 212 View / 3. јануара 2017.

Мило Ђукановић жели да насилним путем, без референдума, да угура Црну Гору у НАТО, да би спасао своју кожу од хапшења и суђења за међународни криминал. Ђукановић је, заједно са његовим, слободно могу да кажем братом, Хашимом Тачијем, био један од највећих спонзора антисрпске политике коју је Хилари Клинтон водила на Балкану. Са поразом Хилари Клинтон дугорочно су поражени и Ђукановић и Тачи, оценио је у интервјуу за „Дан“ председник Српске народне партије Ненад Поповић, додајући да су глобалну политичку сцену ове године обележиле промене после којих више ништа неће бити исто. Изласком Велике Британије, Европска унија престаће да постоји у облику и са идејама које знамо. Тај процес наставиће се и у другим државама ЕУ. Трамп је најавио редефинисање улоге Америке у НАТО алијанси. Русија је показала економску, војну и политичку спремност да учествује у решавању кризних ситуација у свету.

 

Какви су по Вама односи Србије и Црне Горе?

Срби у Црној Гори су данас најпрогоњенији народ у Европи. Не можете са једном државом да имате добар однос ако је у тој држави ваш народ прогоњен и угњетаван. Србима се забрањује да пишу својим писмом, да говоре својим језиком, да се моле у својој цркви. Над њима се спроводи идентитетски геноцид чији је идеолог Мило Ђукановић, највећи криминалац у Европи. Можда су добри лични и пословни односи појединаца из власти из Србије и Црне Горе, али када је у питању положај српског народа у Црној Гори, и однос већине грађана Србије према Ђукановићевом режиму, ти односи никада нису били лошији.

 

Издвајате се по захтевима да се реши питање положаја српског народа, језика и СПЦ у Црној Гори, па сте позвали и Владу Србије да формира специјално радно тело које ће се бавити заштитом права Срба у Црној Гори?

Данас Срби у Загребу или Сарајеву имају више права него у Подгорици. Две деценије Ђукановићевог пројекта расрбљавања Црне Горе створиле су катастрофалне последице. Према последњем попису становништва, у Црној Гори има више од 30% Срба, а већина грађана признаје да говори српским језиком. Међутим, власт над Србима спроводи политичку, језичку, верску и егзистенцијалну дискриминацију. Оно мало Срба, који су запослени у државним институцијама, трпи тортуру, не могу да напредују у служби и изложени су најбруталнијим притисцима. Срби који се баве приватним бизнисом не могу да од државе добију субвенције. Ђукановићев режим је измислио нову верзију црногорског језика, само да би се разликовао од српског, чак и по цену да се Црногорци одрекну Његоша, Светог Василија и Светог Петра Цетињског. Српске странке, њихови лидери и гласачи етикетирани су као државни непријатељи, као да Црна Гора не припада и њима, него само Ђукановићу и његовим саучесницима у прогону свега српског. Србија не може и не сме да игнорише такав однос, зато сматрамо да је неопходно да се кроз институције у Србији нађе начин да се заштите права Срба у Црној Гори.

 

У Москви сте званичницима Руске Федерације рекли да су Срби у Црној Гори најугроженија етничка заједница у Европи и да Ђукановић спроводи идентитетски геноцид и правно и физичко насиље над Србима?

У Европи не постоји режим који агресивније крши људска права било које етничке заједнице него што то ради Ђукановићев на штету Срба у Црној Гори. Кад политичаре и медије у Берлину и Вашингтону упознамо са чињеницама о тиранији која прети да затре један народ, уверен сам да ће уследити реакције усмерене ка заштити љуских права. Нико, па ни Ђукановић, не може да добије дозволу да настави са идентитетским геноцидом народа из кога је и сам потекао.

 

Имате став да би победа Демократског фронта над режимом Мила Ђукановића донела добро свим грађанима Црне горе и самој земљи?

 
Демократском фронту сам честитао на охрабрујућем резултату на последњим парламентарним изборима, а надам се да ћу ускоро, кад год да буду одржани следећи избори, имати прилику да честитам и на апсолутној победи и ослобађању Црне Горе од авети прошлости коју персонификује Мило Ђукановић. Без обзира на све злоупотребе полиције, правосуђа и медија, Ђукановићев режим не може да опстане на власти. Узалуд сатанизује политичке противнике, хапси их, прогони, узлуд измишља непостојеће државне ударе како би оправдао хајку на опозиционаре, пре свега оне са српским предзнаком, време диктатуре је прошло, неопходне су промене које ће омогућити свим грађанима Црне Горе да живе слободно и без страха. Уместо да се, као таоци наопаке политике злог господара, баве вештачким поделама и сукобима, Црногорци свих националних и верских опредељења морају заједно да траже решења за бољи живот. Прво решење је трансфер Ђукановића из политике на оптуженичку клупу.

ДАН